Volledig scherm
Ria Nijhof heeft kanker en onderging haar 100e chemokuur © Bert Kamp

Ria uit Enter is ongeneeslijk ziek, maar haar 100e chemokuur werd een feestje

ENTER - Kankerpatient Ria Nijhof (59) uit Enter heeft in het ZGT Almelo haar 100e chemokuur ondergaan. Dat is een feestje waard vonden familie en vrienden. En Ria? Die is het daar helemaal mee eens.

Een twintigtal familieleden en vrienden wachtte Ria Nijhof eergisteren buiten het ziekenhuis in Almelo op. Haar dochter Janet Slagers en zus Jenny Manhro hadden iedereen opgetrommeld, omdat ze blij zijn dat de 59-jarige Enterse er nog steeds is. Tien jaar geleden kreeg Ria Nijhof van oncoloog dr. Ronald Hoekstra in het ZGT Almelo te horen, dat ze ongeneeslijk ziek was. 'Uitgezaaide borstkanker', zo luidde de harde diagnose. "De dokter zei dat ik maar moest gaan genieten, omdat ik niet lang meer te leven had."

Meer genieten
Tien jaar en 100 chemokuren later geniet Ria nog volop. "Ik ben sinds ik die diagnose te horen kreeg, anders naar het leven gaan kijken. Veel dingen die ik toen deed, kan ik nu niet meer. Ik ben bijna voortdurend moe, ben door hormonale veranderingen als gevolg van de ziekte 30 kilo aangekomen en kan niet meer goed lopen en fietsen. Maar ik geniet veel meer van de kleine dingen dan vroeger. Van een vogeltje in de tuin, van even naar buiten, of van een etentje met vrienden."

Uitzondering
Haar arts zei dat hij het in zijn praktijk nog nooit had meegemaakt dat een patiënt met uitgezaaide borstkanker tien jaar later nog in leven was. "Ik schijn een uitzondering te zijn", zegt Ria. "Steeds als de kuur niet langer aansloeg, ben ik met een ander medicijn begonnen. Daarvoor moet ik om de drie weken naar het ziekenhuis, waar ik dan aan het infuus lig. Een groot voordeel is dat ik nooit ziek ben geweest van de chemo. Daardoor is het goed vol te houden. Als je van elke kuur hondsberoerd wordt, kan ik me wel voorstellen dat je als patiënt de moed opgeeft."

Eigen haren
Er zijn wel kuren geweest waarbij ze al haar haren verloor, zegt ze. "Ook geen pretje, maar het kan erger. Bij het medicijn dat ik nu krijg, is haarverlies geen bijwerking. Ik heb mijn eigen haren al een tijd weer terug."

Het huidige medicijn heeft ze nu in totaal 23 keer toegediend gekregen. "Waar ik natuurlijk op hoop, is dat er ondertussen weer een nieuw, nog beter, medicijn tegen borstkanker is uitgevonden voor als deze kuur niet langer aanslaat. De chemo die ik nu toegediend krijg, werd voorheen ook alleen in de Verenigde Staten gebruikt. Ik ben ook blij met het vakmanschap van dokter Hoekstra. Hij heeft toch steeds weer de goede keuze voor mij gemaakt."

Positief
Haar positieve levenshouding helpt ook, zegt de Enterse. "Daar ben ik van overtuigd. Achter de geraniums zitten sippen is niks voor mij. Ik probeer er gewoon het beste van te maken. Ik ben blij dat ik de trouwdag van mijn dochter en de geboorte van haar tweeling nog heb mogen meemaken."

Reggestreek