Volledig scherm
Het koor van de Sint Sebastianus kerk bestaat vijftig jaar. © Lenneke Lingmont

Sebastianuskoor in Hellendoorn viert gouden jubileum

HELLENDOORN - Het Sebastianuskoor van de rooms-katholieke kerk in Hellendoorn bestaat vijftig jaar, en dat gouden jubileum werd gisterochtend uitgebreid gevierd.

Woesthuis

Tijdens de viering in de Sint Sebastianuskerk zong het koor onder leiding van dirigent Bertus Woesthuis. Na afloop was er een receptie in de Sebastianusschool, waar men de kans kreeg de leden te feliciteren. Misschien wel in het bijzonder mevrouw Brandwacht-Hobers en meneer G. Nijenhuis, beiden al vijftig jaar lid.

Gemengd

Het gemengd koor werd in 1969 opgericht, voor die tijd bestond het Sebastianuskoor uit alleen maar mannen. Maar vooral de trouw- en rouwdiensten vormden een probleem, aangezien de koorleden vaak gewoon moesten werken als er bijvoorbeeld doordeweeks een begrafenis was. Daarom werd ook aan vrouwen gevraagd zich aan te sluiten. „Dat was toen nog zo, vooral de mannen werkten”, vertelt voorzitter Betsy Ramaker (70), die zelf 25 jaar lid is van het koor dat in 1969 werd aangevuld met dertig vrouwelijke leden. „Het bleek een verrijking, vooral wegens de mogelijkheden op het gebied van meerstemmig zingen.”

Gezelligheid

Volgens Ramaker is er de afgelopen vijftig jaar veel gezongen, maar ook veel gelachen en gehuild. „Het is echt een gezelligheidskoor. Natuurlijk moeten we tijdens optredens en de wekelijkse repetities even goed aan de bak, maar we hebben ook tijd om bij te praten. Mensen staan voor elkaar klaar.” Hoewel door vergrijzing de toekomst onzeker is, was het gisteren feest voor de koorleden. Want dat ze al vijftig jaar deel uitmaken van de Hellendoornse kerkgemeenschap, daar zijn ze trots op.

Reggestreek