Volledig scherm
Inwoners van Haarle-Noord plaatsen vorige maand protestborden langs de N35 op de plek waar ze een tunnel willen. © Eduard Bessembinder

Steeds meer steun in Haarle voor tunnel N35

HAARLE - Het begon als een initiatief van enkele bezorgde ouders uit Haarle-Noord, die zich sterk maakten voor een veilige oversteek van de N35 voor hun schoolgaande kinderen. Ze pleitten voor de aanleg van een tunnel of brug ter hoogte van de Koersweg/Meijerinksweg. Deze suggestie wordt inmiddels breed gedragen in Haarle. 

In de commissie Grondgebied spraken zowel Plaatselijk Belang Haarle als de rooms-katholieke basisschool Op Weg hun steun uit voor dit plan. En volgens de werkgroep Haarle-Noord staan inmiddels ook de lokale sportverenigingen hier achter.

 In Haarle wordt opgelucht adem gehaald dat de twee gevaarlijke kruisingen met de N35 toch worden aangepakt en de hiervoor door Plaatselijk Belang bedachte oplossingen worden uitgewerkt. Dat betekent de plaatsing van verkeerslichten bij de Stationsweg en een bajonetkruising bij de Molenweg/Tunnelweg, waar de N35 straks in twee keer kan worden overgestoken. 

Niet veilig genoeg

De werkgroep Haarle-Noord vindt die bajonet echter lang niet veilig genoeg om kinderen zelfstandig de N35 te laten oversteken. „Het verkeer rijdt daar wel 80 kilometer per uur of nog veel harder”, aldus een bezorgde moeder, die aangaf dat zij haar kinderen dan liever een stukje laat omrijden om ze bij de verkeerslichten bij de Stationsweg over de N35 te zetten.

Maar volgens haar is het probleem van een veilige fietsroute van en naar school daarmee allesbehalve opgelost, omdat juist de smalle Stationsweg straks een stuk drukken gaat worden met extra vrachtverkeer en zwaar landbouwverkeer. Daarom blijft de werkgroep Haarle-Noord strijden voor de eerder genoemde tunnel/brug. Kinderen kunnen dan immers hun weg via de rustige Koersweg vervolgen richting de dorpskom.

 Leerkracht Martin Reimert van Op Weg onderschreef deze woorden. Hij vertelde  dat het ontbreken van een veilige schoolroute voor enkele ouders aanleiding is geweest hun kinderen naar een andere school en sportclub te sturen. Reimert: „Daar zijn wij niet blij mee.”

Barrière 

 PB-voorzitter Alexander ter Kuile benadrukte dat een veilige oversteek voor de schooljeugd een must is, omdat de N35 anders een barrière gaat vormen tussen Haarle-Noord en Haarle-Zuid. En dat komt de sociale samenhang en leefbaarheid in het dorp niet ten goede. PB vindt het belangrijk dat langzaam en gemotoriseerd verkeer op de toegangswegen tot Haarle snel uit elkaar worden gehaald. En dat is precies het effect van de door de werkgroep Haarle-Noord voorgestelde oplossing.

Ter Kuile gaf aan dat Plaatselijk Belang tegen de door wethouder Jelle Beintema bepleite aanleg van een fietsbrug over de N35 bij de Oude Deventerweg is. Dat wordt in Haarle vooral gezien als een voorziening voor toeristen. Ter Kuile: „Wij investeren liever in voorzieningen voor de eigen bewoners.”

Reggestreek