Volledig scherm
© Rianne den Balvert

Stropdasdrinken in Nijverdal afgelast vanwege gebrek aan deelnemers

NIJVERDAL - Het omstreden stropdasdrinken in het Nijverdalse café Uncle Sam is vrijdagavond niet doorgegaan. Er was slechts één bezoeker. De organisatie besloot daarop het festijn af te lasten.

Volgens barkeeper Peter Rutgers zijn de bezoekers weggebleven vanwege de commotie die er op voorhand rond het evenement is ontstaan. "De burgemeester heeft controles aangekondigd. Negen kandidaten hadden zich van tevoren opgegeven. Die hebben zich op het laatst allemaal weer afgemeld. Niemand heeft zin om hier vooraan te zitten als er zoveel ophef is."

Biertje per half uur
Bij het stropdasdrinken worden de deelnemers met een stropdas aan de tapkast vastgetimmerd. Ook hebben zij de verplichting om minimaal één keer per half uur een biertje te drinken. Bij wie dat niet doet of tussentijds naar het toilet moet, wordt telkens een deel van de stropdas afgeknipt.

Kritiek
Burgemeester Agnes Raven toonde zich van meet af verontrust over het spelletje dat ook in andere cafés in de regio veelvuldig wordt gespeeld. Volgens Raven werkt het spel overmatige alcoholconsumptie in de hand en gaat er een negatief signaal van uit.

Henri Leugies, eigenaar van Uncle Sam en tevens politiek actief in Hellendoorn, was vrijdagavond niet aanwezig. "Ik ben geluidstechnicus en had een verplichting in Huis ter Duin. Ik laat mijn agenda echt niet bepalen door deze kwestie. Het is heel jammer dat het zo gelopen is."

Of er nog een herkansing komt voor het evenement, wordt later dit jaar bezien.

Reggestreek