Volledig scherm
© Rianne den Balvert

Stropdaszuipen in Nijverdal: onschuldig geintje of gevaarlijk?

NIJVERDAL - Bij café Uncle Sam liggen hamer en spijkers klaar. In de kroeg aan de Grotestraat in Nijverdal moet het op 11 november gebeuren. Dan treden maximaal vijftien deelnemers van 18 jaar en ouder tegen elkaar in het strijdperk bij het zogeheten stropdasdrinken.

Deelnemers moeten binnen een bepaalde tijd alcohol drinken terwijl ze met een stropdas aan de bar zijn vastgespijkerd. „Leuk toch, zo’n initiatief”, zegt kroegbaas Henri Geugies. „Het is een soort paalzitten in de kroeg.”

Smakeloos
Maar burgemeester Anneke Raven van de gemeente Hellendoorn vindt het helemaal niet leuk. „Het is smakeloos, het druist volledig in tegen wat wij met de plaatselijke horeca hebben afgesproken”, zegt zij. „Als we er tegen kunnen optreden, gaan we dat zeker doen.”

Raven zegt dat haar gemeente niet voor niets een terughoudend alcoholbeleid voert. „Daarom staan we hier bijvoorbeeld geen happy hours toe en hebben we afspraken met de horeca gemaakt dat geen alcohol wordt geschonken aan mensen die duidelijk te veel hebben gedronken. Ik vind dat horecaondernemers hun verantwoordelijkheid moeten nemen, ook Henri Geugies.”

Voorbeeldfunctie
De uitbater van Uncle Sam zou dat extra ter harte moeten nemen omdat hij politiek actief is als commissielid voor Hellendoorns Onafhankelijke Partij (HOP). Raven: „Het gemeentelijk alcoholbeleid is door de raad goedgekeurd. Ik vind dat ook commissieleden een bepaalde voorbeeldfunctie moeten vervullen”.

Uitbater Geugies snapt echter weinig van de ophef. Hij beticht de critici van vooringenomenheid. Zij zouden niet begrijpen wat de bedoeling is van het drankspel. „Het gaat er echt niet om zoveel mogelijk bier te drinken, maar om zo lang mogelijk op de kruk te blijven zitten”, zegt hij. Geugies is absoluut niet bang dat het uit de hand gaat lopen, dat mensen om het spel te winnen maar bier blijven tanken. „En verder heb ik niet zoveel zin in zo’n gesprek.”

Schadelijke gevolgen
Maar burgemeester Raven is niet de enige die zich zorgen maakt. Ook preventiemedewerkster Karlijn de Groot van Tactus Verslavingszorg reageert verbaasd op de oproep tot deelname op de facebookpagina van Uncle Sam. „Van een kroegbaas mag je toch een bepaalde mate van professionaliteit verwachten bij het omgaan met de schadelijke gevolgen van alcoholgebruik. Ik ben het nog niet eerder tegengekomen dat overmatig drinken zo wordt gestimuleerd. Je neemt bewust het risico mensen aan een alcoholvergiftiging te helpen.”

Reggestreek