Volledig scherm
Syrische vluchteling Hakop Papas is succesvol ingeburgerd en werkt als monteur bij autobedrijf Jos Fikken. © Lenneke Lingmont

Succesvolle inburgering Syrische vluchteling leidt tot vaste baan in Nijverdal

NIJVERDAL - Een vaste baan voor de Syrische vluchteling Hakop Papas als monteur bij autobedrijf Jos Fikken is een beloning voor zijn snelle inburgering. "Ik ben blij met de kans die ik hier krijg."

Hakop Papas (35) krijgt op 1 december een vaste fulltimebaan als monteur bij autobedrijf Jos Fikken. „Niet uit liefdadigheid”, benadrukt de ondernemer. „Maar we kunnen hem goed gebruiken. Hakop is gewoon een uitstekende monteur met een enorme werklust en inzet. We moeten ’m soms gewoon afremmen. Anders zou hij elke avond overwerken en ook elk weekend aan de slag zijn.”

Blij
Hakop is dankbaar dat hij aan de slag kan bij autobedrijf Jos Fikken. Hij vluchtte in 2012 uit het door oorlog verscheurde Syrië. „Ik ben blij met de kans die ik hier krijg. Sleutelen aan auto’s is echt mooi. Vooral de grote klussen aan de motoren. Ik werkte al op mijn zestiende bij een garage in Syrië”, vertelt hij. Gevraagd naar de verschillen zegt hij: „De pauzes. Drie keer per dag pauze. Dat is verschrikkelijk! En om vijf uur stoppen. Zo kun je toch niet doorwerken? In Syrië werkte ik bijna elke dag tot tien uur ’s avonds door. Ik heb zelfs wel eens in de garage geslapen. Het werk moet af!”

Aanwinst
Een negatief imago van vluchtelingen? Jos Fikken wil er niets van weten. „We zijn echt heel blij met Hakop. De klant is bij hem koning, hij is hoffelijk voor vrouwen, werkt keihard en is altijd vrolijk. Een echte aanwinst voor het bedrijf!”

Reggestreek