Volledig scherm
Susanne Lejuez in actie met haar hond en schapen. © Toma Tudor

Susanne Lejuez uit Nijverdal met twee honden naar EK Schapendrijven

NIJVERDAL - De Nijverdalse Susanne Lejuez vertrekt woensdag naar het Duitse Wittbek voor het Europees Kampioenschap Schapendrijven. De eigenaresse van Scheperij Salland doet mee met haar honden Gain (5) en Eryn (3). 

Lejuez maakt deel uit van het Nederlandse team van in totaal acht combinaties van baas en hond. Zij heeft al van jongs af een passie voor Border Collies die zij fokt en traint. Bijna 5 jaar lang heeft zij als zelfstandig herder gewerkt in Ierland en Schotland en daar veel praktijkervaring en wedstrijdervaring opgedaan. „Toen ik daar woonde is mijn hobby volledig uit de hand gelopen.”

Drijven

De Nijverdalse komt donderdag voor het eerst in actie bij de ‘run’ met vijf schapen. „Mijn hond moet de schapen eerst naar mij toe drijven waarbij hij in een ruimte boog om de dieren heen gaat om ze rustig te houden”, vertelt zij. „Daarna moeten ze door hekjes en moeten we ook nog twee schapen afscheiden van de rest en weer terug in een hokje drijven. Dat doe ik dus met twee honden apart en als we genoeg punten krijgen van de jury zijn mogen we naar de finale op zondag. Die is wel een stuk ingewikkelder met meer opdrachten die ook moeilijker zijn.”

WK

Omdat Lejuez er met haar honden nu al goed voor staat in het puntenklassement is de kans groot dat zij volgend jaar ook mag afreizen naar het WK in Engeland. Daar nemen de beste schapendrijvers uit de hele wereld het tegen elkaar op bij Castle Howard in York, van 17 tot en met 20 september. „Meestal mogen er per land 15 of 16 koppels naar het WK, maar omdat er steeds meer landen willen deelnemen, kunnen dat er volgend jaar ook minder zijn. Dat blijft nog even spannend.”

Reggestreek