Volledig scherm
Gerard Korbeld met de bouwtekening voor de lokatie van de oude manege, die plaats maakt voor een nieuw hippisch centrum. © Lenneke Lingmont

't Oale Spoor Hellendoorn maakt plaats voor modern hippisch centrum

HELLENDOORN - Manege 't Oale Spoor in Hellendoorn gaat tegen de vlakte, om plaats te maken voor een modern hippisch centrum. Een paardensportaccommodatie met allure, aldus voorzitter Gerard Korbeld van de stichting Hippisch Centrum 't Oale Spoor.

Twee forse rijbakken met een ingenieus eb- en vloedsysteem. Dat moeten de pronkstukken worden van het nieuw te bouwen hippisch centrum, dat in de zomer van 2017 klaar zal zijn.

Vernieuwing
Het huidige gebouw is gedateerd, de rijbak is te klein en het wedstrijdterrein buiten met haar grasbodem is passé. Dit is niet iets van gisteren. Vijftien jaar geleden al waren er binnen de vereniging geluiden te horen dat het hoog tijd werd voor vernieuwing. „Maar voordat je daadwerkelijk een concreet plan hebt uitgewerkt, heb je nog heel wat hobbels te nemen”, zegt voorzitter Gerard Korbeld. „Hoe gaan we het financieren? Welke vergunningen zijn nodig? Wat zijn de mogelijkheden? Hoe gaan we om met de uitdagingen van de ecologische hoofdstructuur waar het terrein onderdeel van is?”

Woonkavels
Het complex wordt voor een belangrijk deel gefinancierd door de verkoop van vier woonkavels. De gemeente en omwonenden hebben alle medewerking verleend en in november gaat de eerste van de 119 funderingspalen de grond in. Ondertussen is al een deel van de bomen op de nieuwe plek gerooid. „Ter compensatie komen er 42 nieuwe linden en 10 eiken en de parkeerplekken worden vergroend middels grastegels.”

Afmetingen
Het nieuwe complex voldoet met een afmeting van 40 bij 100 meter aan de officiële wedstrijdafmetingen van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond. De nieuwe rijhal wordt geïsoleerd en voorzien van brede lichtkoepels.

Financier
Het is niet alleen de overdekte rijbak waar het om draait, ook op het buitenterrein komt een wedstrijdterrein van 70 bij 100 meter. Net als binnen moet daar een eb- en vloedbodem komen. „Het terrein wordt uitgegraven en voorzien van drainagebuizen. Hierover heen komt speciaal zand met vlokken. Dat zorgt voor stabiliteit als er met paarden gesprongen wordt. Afhankelijk van de activiteiten, kan het waterniveau aangepast worden.”
Er is echter nog één maar voor wat betreft het eb-vloed systeem voor de buitenbak: er is nog een financier nodig voor dit 100.000 euro kostende systeem

Reggestreek