Tientallen hectares heide op Sallandse Heuvelrug in vlammen op

videoNIJVERDAL/HOLTEN - Enkele tientallen hectares heide gaan deze maand op de Sallandse Heuvelrug in vlammen op. Het gebeurt gecontroleerd door medewerkers en vrijwilligers van Staatsbosbeheer.

 Maandag waren de omstandigheden op de Rietslenke aan de Nijverdalse kant van de Sallandse Heuvelrug voor het afbranden nagenoeg ideaal. Het was droog, zonnig weer en er waaide een lekker briesje. 

Volledig scherm
De oude heide wordt verbrand opdat jonge heide groeikansen krijgt. Maandag begon Staatsbosbeheer bij de Rietslenke aan de Nijverdalse kant van de Sallandse Heuvelrug. © Marieke Amelink

Hoge heide

De door beheerder Arie Rouwhof aangewezen stukken oude en hoge heide gingen dan ook in no-time in vlammen op. Door het afbranden krijgt jonge heide een kans.

Voedsel

„Nu zijn het kale vlakten maar over één à twee jaar groeien er mooie jonge heideplanten. Een mix van hoge en jonge heide is ideaal. Jonge heide betekent voedsel voor allerlei insecten, waarvan het korhoen ook weer profiteert en hoge heide biedt vogels, hagedissen et cetera schuilmogelijkheden”, aldus boswachter Ine Nijveld.

Volledig scherm
Aan de bovenwindse kant wordt de heide eerst in brand gestoken, zodat de oprukkende vlammen van de andere kant niet kunnen overspringen naar de heide die gespaard moet blijven. © Marieke Amelink

Reggestreek