Hegeman krijgt een vergoeding voor de vertraging van de bouw van parkeergarage Buitenhaven in Kampen.
Volledig scherm
Hegeman krijgt een vergoeding voor de vertraging van de bouw van parkeergarage Buitenhaven in Kampen. © Ext- Schlutertainment

Tonnen vergoeding voor Hegeman Nijverdal

NIJVERDAL/KAMPEN - Hoofdaannemer Hegeman uit Nijverdal krijgt van de gemeente Kampen 615.000 euro uitbetaald als vergoeding voor de schade die ontstond door vertraging in de bouw van parkeergarage Buitenhaven in Kampen.

De gemeente Kampen legt daarnaast nog eens een kwart miljoen euro op tafel voor het definitief dichten van de lekken in het bovendek. De totale kosten van de parkeergarage komen daarmee uit op 6 miljoen euro, ruim meer dan de 3,2 miljoen waarop was gerekend.

Bouwstop

De vertraging in de bouw ontstond doordat de inspectie SZW in januari 2017 een bouwstop oplegde, nadat heiers ziek waren geworden door vieze lucht en ‘teerdrollen’ die bij het heiwerk omhoog kwamen. De garage was als gevolg daarvan pas een jaar later klaar dan gepland.

Schadeclaim

De aannemer diende bij de gemeente een schadeclaim in van 750.000 euro. Na veelvuldig overleg is dat bedrag uiteindelijk lager vastgesteld. „Het is nog steeds een ongelooflijke hoop geld, waar we ook niet gemakkelijk toe gekomen zijn”, zegt wethouder Geert Meijering. „We blijven tegen sommige zaken verschillend aan kijken maar we hebben geprobeerd er zo goed mogelijk uit te komen en verdere juridische stappen te voorkomen.”

Lekkages

Tegelijkertijd heeft Kampen met de aannemer afspraken gemaakt over de lekkages die zich na de oplevering van de garage voordeden. Het materiaal waarmee de voegen in het bovendek waren gevuld liet op veel plekken los en viel naar beneden. Als gevolg daarvan is de garage maandenlang gesloten geweest. De schade kan mogelijk nog worden beperkt doordat Kampen zelf waarschijnlijk een schadeclaim gaat indienen bij de inspectie SZW. Die wordt kansrijk geacht omdat de bestuursrechter in Zwolle al eerder oordeelde dat de inspectie de bouwstop onvoldoende heeft onderbouwd. 

Reggestreek