Volledig scherm
De zusjes Lynn (5) en Marell (2) zwaaien samen met moeder Jiska papa Johan uit. © Wilbert Bijzitter

Tranen bij vertrek Nijverdalse militair: 'Ik wil niet dat je gaat papa'

NIJVERDAL/STEENWIJK - Dikke tranen biggelden over de wangen van de vijfjarige Lynn en haar tweejarige zusje Marell, toen ze met moeder Jiska afscheid namen van hun vader Johan. De inwoner van Nijverdal is één van de ruim honderd militairen van het 44. Pantserinfanteriebataljon, gelegerd in de Johannes Postkazerne in Havelte, die maandag naar Litouwen zijn gegaan.

In De Meenthe in Steenwijk worden ze uitgezwaaid door hun familieleden en dat leverde de nodige tranen op. Lynn en Marell zien hun vader pas over een half jaar weer en hadden het liefst gezien dat hij niet was vertrokken. Maar na nog een dikke knuffel moest hij zijn vrouw en jonge dochters toch achterlaten, maar niet nadat hij en zijn collega’s was toegesproken door kolonel Piet Hagenaars, plaatsvervangend commandant 43. Gemechaniseerde Brigade, waarvan het bataljon deel uitmaakt. Met bussen gingen de militairen naar Groningen Airport Eelde, om vervolgens in een B737 te stappen voor de vlucht naar Litouwen.

Het 44

Het 44. Pantserinfanteriebataljon is onderdeel van de Enhanced Forward Presence, de versterkte militaire aanwezigheid aan de oostgrens van Europa. Daarmee onderstreept de NAVO haar solidariteit met de Baltische staten, zo laat een woordvoerster van het Ministerie van Defensie weten. Er maken achttien landen deel uit van de missie, waarbij ook troepen zijn gestationeerd in Estland, Letland en Polen. De Nederlandse militairen zitten in Litouwen en staan onder Duits bevel.

200 militairen

Nederland neemt sinds begin 2017 deel aan de missie met 250 militairen, die elkaar om het halve jaar afwisselen. Het 44. pantserinfanteriebataljon uit Havelte ging als eerste, gevolgd door de 13. Brigade uit Oirschot. Dit jaar neemt het 44. pantserinfanteriebataljon de missie weer voor haar rekening. Nadat luitenant kolonel Lammers met twintig militairen enkele dagen geleden al vertrok, gaan deze week in twee groepen de andere ruim tweehonderd militairen. Het materieel zoals pantservoertuigen, vrachtwagens, containers is al eerder per boot vanuit de Eemshaven naar Litouwen overgebracht.

  1. Muziektheater op Nijverdals landgoed Eversberg krijgt 10.000 euro subsidie

    Muziekthea­ter op Nijverdals landgoed Eversberg krijgt 10.000 euro subsidie

    NIJVERDAL/WIERDEN/RIJSSEN - Drie projecten uit de Reggestreek kunnen rekenen op een subsidie van het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel. De Stichting Cultuurnetwerk Gemeente Hellendoorn ontvangt dit kwartaal het grootste bedrag: 10.000 euro voor de muziektheaterproductie ‘De slag om de Nijverdalse textiel’. De Wierdense Stichting Monument Vossenbosch krijgt 2.500 euro voor het plaatsen van een gedenkteken. Een van de kleinste bijdragen, 300 euro, is voor het Vocaal Ensemble Rijssen. Dat kan daarmee bladmuziek aankopen.

Reggestreek