Volledig scherm
© Lenneke Lingmont

Twentse kampeerders worden met neus op de feiten gedrukt door campingcheck

NIJVERDAL - Michel Sorber moet er niet aan denken hoe de vakantie op Camping de Noetselerberg had kunnen eindigen. Wat als hij het gesmolten kroonsteentje in zijn caravan niet tijdig had ontdekt? Hij praat rustig, maar de schrik zit er de dag erna nog goed in.

De campingcheck van Brandweer Twente komt deze maandag als geroepen. Eens kijken wat er nog meer schort aan de ‘sleurhut’ uit 1986.

Mankementen
Sorber is de brandweermannen alvast voor. „Er is hier geen rookmelder en de brandblusser hebben we weggegooid. Die was over de datum.” Brandweerman Alex Flamand inventariseert de mankementen op zijn iPad. Het lijstje wordt afgewerkt. „De televisie op standby laten staan is ook geen goed idee”, zegt Flamand in de voortent. „Die oudjes kunnen spontaan in brand vliegen.”

Experiment
Met collega Paul Sijtema loopt hij deze zomer zijn ronde over vier campings. Het experiment van de brandweer is nu al geslaagd. „Ik heb twee campings bezocht, niemand had de boel voor elkaar.” De kampeerders zijn weer even met hun neus op de feiten gedrukt.

Campingcheck
Vanwaar deze spontane campingcheck? Er zijn genoeg voorbeelden, ook in deze regio, waarbij een kampeervakantie eindigt in een drama. Zo overleed in 2012 een echtpaar van middelbare leeftijd door een koolmonoxidevergiftiging, veroorzaakt door een kookstoestel, op een camping in Neede. Sijtema: „En veel meldingen komen niet eens verder dan de poort.” Ongevallen op de camping in cijfers duiden, lijkt dus onmogelijk.

Risico's
Flamand is de problemen liever voor en wijst de kampeerders vandaag op de risico’s. Met een glimlach en op vriendelijke toon. Van lekkende achterlampen met gevaar voor kortsluiting tot het ontbreken van spatplaten in de keukens. In een kleine caravan zit een ongeluk in een klein hoekje.

„Je staat er gewoon niet bij stil”, zegt buurvrouw Karina Wagt uit Lelystad eerlijk. „Thuis hebben we een rookmelder en branddekens, maar waarom niet in de caravan?” De brandweermannen hebben hun doel bereikt en wandelen richting de poort.

Indruk
De 4-jarige Floris Morsink trekt aan Sijtema’s broekspijp. „Bent u echt de brandweer?”, vraagt hij vol ongeloof. De brandweermannen maken indruk op de spelende kinderen. En vandaag ook even op hun ouders.

Reggestreek