De Nijverdaller Jan Hekman is trots op het verzetsverleden van zijn vader Bertus, hoewel diens onverwerkte traumatische oorlogservaringen een flinke impact op zijn leven hebben gehad.
Volledig scherm
PREMIUM
De Nijverdaller Jan Hekman is trots op het verzetsverleden van zijn vader Bertus, hoewel diens onverwerkte traumatische oorlogservaringen een flinke impact op zijn leven hebben gehad. © Lars Smook

Vader Nijverdaller Jan Hekman worstelde met de oorlog. ‘Maar hij was een echte held’

NIJVERDAL - Jan Hekman (68) kwam zes jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog ter wereld. Toch speelden de verschrikkingen uit de oorlogsjaren een grote rol in zijn leven. Vader Bertus zat namelijk in het verzet, maar slaagde er nooit in zijn traumatische ervaringen echt te verwerken.

Voor Jan op tafel ligt de tekst van een groot interview met Bertus (Bats) Hekman uit het Twents Volksblad uit 1980. Het is de enige keer dat de voormalige bakker uitgebreid heeft verteld over zijn rol in het Nijverdalse verzet. Wat opvalt is het feit dat Bertus op 8 april 1945 samen met zijn broer Geerhard en twee andere verzetsmensen dwars door de linies van Nijverdal naar Rijssen fietste om contact te maken met de Canadezen.

  1. Stralende lente hard gelag voor Twentse festivals: wat had het mooi kunnen zijn
    PREMIUM

    Stralende lente hard gelag voor Twentse festivals: wat had het mooi kunnen zijn

    ENSCHEDE/HELLENDOORN - De lente van 2020 gaat de boeken in als de zonnigste ooit. Voor de een een pleister op de wonde in coronatijd, voor de ander een hard gelag. Organisatoren van festivals behoren tot die laatste categorie: mooi weer op Hemelvaartsdag, mooi weer aanstaande voor het pinksterweekend: ze kunnen zich de haren wel uit hun hoofd trekken. Hun hoop is gevestigd op volgend jaar. „Hopelijk met hetzelfde weer.”

Reggestreek