Volledig scherm
De N35 tussen Wierden en Nijverdal. © Rijskwaterstaat

Van Nieuwenhuizen: ‘Vertraging aanleg N35 tussen Wierden en Nijverdal duurt 1 tot 3 jaar’

UpdateWIERDEN/NIJVERDAL - De transformatie van de N35 tussen Wierden en Nijverdal loopt één tot drie jaar vertraging op, als gevolg van de voortrazende stikstofcrisis. Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft daarover een brief gestuurd aan de leden van de Tweede Kamer. 

In de brief staat een overzicht van 33 projecten die door de stikstofcrisis stil komen te liggen of langer duren. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft de afgelopen weken uitgezocht wat de exacte gevolgen zijn van de uitspraak van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof (PAS). De Raad van State oordeelde medio dit jaar dat het PAS hevig tekortschiet.

PAS

Het PAS werd de afgelopen jaren gebruikt als basis om toestemming t kunnen geven voor activiteiten die stikstof uitstoten. Enerzijds biedt het systeem ruimte aan activiteiten die stikstof veroorzaken, zoals vergunningen voor boeren en de aanleg van wegen. Tevens zijn er maatregelen in opgenomen om de uitstoot terug te dringen. Maatregelen die niet voldoende zijn, oordeelde de Raad van State. Door de uitspraak van de raad liggen tal van projecten al geruime tijd stil. 

‘Zwaar teleurgesteld’

Wethouder Johan Coes van de gemeente Wierden geeft aan ‘zwaar teleurgesteld’ te zijn door de vertraging. „Ik dacht toch dat we die stikstofcrisis wel binnen een maand of drie, vier de onder controle zouden hebben”, zegt hij. „Dat de aanbesteding nu één tot drie jaar opschuift, is echt slecht voor de regio. Die weg loopt alleen maar erger vol. Nu is het op drukke momenten al bijna niet te doen. Een zeer slechte zaak.”

Volgens de wethouder zou 2020 in eerste instantie het jaar van de aanbesteding worden. „Er lopen immers nog wat bezwaren en zoiets kost tijd. Maar dat komt nu dus stil te liggen. Mensen weten straks niet meer waar ze aan toe zijn. Niet alleen de automobilisten zijn de dupe. Ook al die betrokken organisaties die zich de laatste jaren hebben ingespannen.”

De vrijgekomen tijd kan het ministerie volgens Coes nu gebruiken om ook maar direct een definitief plan voor de rest van de N35 tussen Nijverdal en Hoonhorst vast te stellen. „Misschien kunnen ze het project dan in één keer uitvoeren.”

  1. Wouter (23) uit Nijverdal leidt nieuwe studentenvereniging in Zwolle, die zich vooral richt op mbo’ers
    PREMIUM

    Wouter (23) uit Nijverdal leidt nieuwe studenten­ver­e­ni­ging in Zwolle, die zich vooral richt op mbo’ers

    NIJVERDAL/ZWOLLE - Studentenverenigingen genoeg in Zwolle, maar eentje die zich vooral richt op mbo’ers was er tot nu toe niet. Evenmin een club die mikt op studenten in de creatieve sector. Bij de nieuwe studentenvereniging COS komen die twee dingen samen. Nijverdaller Wouter Wolfkamp (23), oud-student van de creatieve vakschool Cibap, is voorzitter van de kersverse club.

Reggestreek