Verkoop van natuurgebieden door Staatsbosbeheer definitief van baan

DAARLE - Staatsbosbeheer hoeft definitief geen natuurgebieden te verkopen om extra inkomsten te verwerven. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (Landbouw) aan de Tweede Kamer.

Inmiddels is besloten om geen grond te verkopen, ook niet buiten de Ecologische Hoofd Structuur (EHS). Wel houdt Dijksma vast aan een bezuiniging van 100 miljoen euro. Dat kan nu worden bereikt door de verkoop van landbouwgrond dat in bezit is van het rijk en de verkoop van gronden die nu in erfpacht zijn uitgegeven op de Waddeneilanden.

Meer geld uit eigen inkomsten

Staatsbosbeheer, een van de grootste eigenaren van natuurgrond in Twente en de Achterhoek, krijgt wel de opdracht om nog meer geld uit eigen inkomsten te generen en zich, net als andere natuurorganisaties als Natuurmonumenten, Landschap Overijssel en Geldersch Landschap, meer als een publieke organisatie op te stellen.

Dijksma laat de Kamer weten dat zij van oordeel is dat Staatsbosbeheer het publiek meer bij het werk moet betrekken, ook door de beheerde terreinen open te stellen voor het publiek.

Duidelijkere scheiding

Daarbij moet wat de staatssecretaris betreft een duidelijkere scheiding worden gemaakt tussen gebieden met kwetsbare natuur en gebieden waar allerlei maatschappelijke activiteiten niet haaks staan op het natuurbelang. Volgens Dijksma moet een balans worden gezocht tussen ‘bescherming, beleving en benutting’.

Staatsbosbeheer beheert in de regio belangrijke natuurgebieden, zoals delen van de Sallandse Heuvelrug, De Borkeld (Markelo), Engbertsdijksvenen (Twenterand), Haaksbergerveen, Springendal (Tubbergen), natuurgebieden langs de Dinkel, Willink Weust (Winterswijk) en Agelerbroek (Dinkelland).

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  

Reggestreek