Volledig scherm
Het mantelzorgcompliment in de gemeente Hellendoorn blijft bestaan, maar het bedrag wordt wel verlaagd. © ANP XTRA

Versobering van Hellendoorns mantelzorgcompliment

NIJVERDAL - De Stichting Evenmens reikt dit jaar opnieuw een ‘mantelzorgcompliment’ uit, maar de bestaande regeling wordt aangepast en versoberd. Zo gaat het bedrag omlaag van 75 naar 50 euro en wordt een minimumleeftijd van 18 jaar voor de mantelzorgers ingevoerd. 

Het is sinds 2015 mogelijk een schriftelijke aanvraag te doen voor dit compliment, dat moet worden gezien als een stukje waardering voor de enorme inzet van al die vrijwilligers voor het verzorgen van hun zieke vrienden, buren en familieleden. De gemeente Hellendoorn neemt de kosten van de regeling voor haar rekening en laat de uitvoering daarvan over aan de Stichting Evenmens, de lokale organisatie voor de ondersteuning  van mantelzorgers.

Uit de evaluatie van de Stichting Evenmens blijkt dat het compliment absoluut op prijs wordt gesteld. Steeds meer mantelzorgers doen een aanvraag voor het compliment.  In 2016 ging het om 775 aanvragen, in 2017 om 866 en vorig jaar om 898. Daarbij ging het om 165 nieuwe aanvragers. De complimenten kostten de gemeente in 2018 67.350 euro. De mantelzorgers konden tot nu toe altijd kiezen uit een geldbedrag (75 euro) of arrangement bij cultuurorganisatie ZINiN. Het ging daarbij om een theater- of bioscoopvoorstelling of een abonnement op de bibliotheek. 

Bezuinigingen

Die keuzemogelijkheid blijft dit jaar waarschijnlijk bestaan, maar het geldbedrag wordt wel verlaagd van 75 naar naar 50 euro. Dat is een direct gevolg van de financiële problemen van de gemeente. De raad heeft de hoogte van het bedrag aangepast, waardoor naar verwachting zo’n 20.000 euro op deze regeling kan worden bezuinigd.  In de discussie hierover werd gesteld dat een bedrag van 50 euro vergelijkbaar is wat men in andere Overijsselse gemeenten uitkeert. De instelling van een minimumleeftijd van 18 jaar om voor dit compliment in aanmerking te komen heeft te maken met het feit dat jonge mantelzorgers kunnen deelnemen aan diverse speciaal voor hem georganiseerde activiteiten.  

Reggestreek