Volledig scherm
Café De Ster wordt De Gezelliggeit, waar straks ook verstandelijk gehandicapten aan de slag gaan. © Lenneke Lingmont

Verstandelijk gehandicapten aan slag in Hellendoornse dorpskroeg

HELLENDOORN - Café De Ster wordt De Gezelliggeit. De kroeg wordt ook een soort lunchcafé, waar mensen met een verstandelijke beperking een stukje zinvolle dagbesteding kunnen vinden.

Gerrit Stokvis en zijn broer Leo vormen samen een maatschap, die een melkgeitenhouderij aan de Coninckserveweg in Hancate bestiert. Gerrits vrouw Karin werkte voor zorginstelling Baalderborg in een woonvorm in Nijverdal. Via deze stichting maakte zij kennis met het fenomeen zorgboerderij.

In 2012 werd het agrarische bedrijf uitgebreid met een zorgtak, die toepasselijk De Lachende Geit wordt genoemd. Op deze zorgboerderij in het Hellendoornse buitengebied krijgen momenteel twaalf volwassenen met een verstandelijke beperking een zinvolle dagbesteding. Dat gebeurt op alle doordeweekse dagen.

Karin overtuigde haar man om De Ster te kopen, zodat zij de activiteiten van De Lachende Geit naar het dorp Hellendoorn kan uitbreiden. Het stel huurde de Hellendoorner Ton Filart in om de kroeg voort te zetten. Die gaat De Gezelliggeit heten.

Na een verbouwing van het café wordt hier overdag een soort lunchcafe ingericht, waar cliënten van De Lachende Geit onder begeleiding gaan helpen in de keuken en bij de bediening. Bovendien wordt hier een zaaltje ingericht voor het houden van vergaderingen en thema-avonden.

Reggestreek