Volledig scherm
© StockExchange

Video | Legeroefening met drone op Sprengenberg bij Haarle

HAARLE - De Palthetoren op de Sprengenberg is donderdagmiddag de pittoreske verzamelplek voor de Deltacompagnie uit Havelte. Zo’n honderd militairen kregen een paar uur de tijd om uit te rusten na een intensieve verkenningsoefening ‘Advance to Contact’.

In een lange rij werden de zware Fennekvoertuigen op de zandweg in de ‘voortuin’ van het jachthuis geparkeerd. Imposante voertuigen met het uiterlijk van een tank, maar voorzien van geavanceerde techniek.

Tijdens de oefening die in een gebied van 10 km breed en 40 km lang plaats vond is door de compagnie één drone ingezet. Een huis, tuin en keuken model die niet uitgerust is met speciale snufjes. “We willen eerst kijken hoe dit bevalt. De compagnie heeft geoefend in een strook van noord naar zuid bij een kanaal waar we een verdediging hebben ingericht. Een drone kan bijvoorbeeld makkelijker over water en heuvels dan de mens. Twee militairen hebben een twee-daagse theoriecursus gevolgd en hebben de leerstof deze week toegepast. Later op de dag volgt een evaluatie over de inzet van de nieuwe bewapening. Dan bekijken we of een Drone net zo veel ziet als mensenogen en hoe we de beelden bij de juiste eenheden krijgen. Maar we weten nu al bijna zeker dat de drone een belangrijk onderdeel is er gaat komen. Uitgerust naar onze eigen criteria natuurlijk”, vertelt woordvoerder van defensie Henkjan Pap.

Reggestreek