De toepassing van de software in de praktijk.
Volledig scherm
De toepassing van de software in de praktijk. © Moovd

Virtuele behandeling van ptss uit Nijverdal gratis te gebruiken tijdens coronacrisis

NIJVERDAL - Het Nijverdalse bedrijf Moovd stelt tijdens de coronacrisis haar virtual reality-apparatuur gratis beschikbaar voor cliënten binnen de GGZ. Het bedrijf van de broers Sander en Menno Kamphuis ontwikkelde de laatste jaren toepassingen van vr voor de behandeling van post-traumatische stressstoornis. Behandelingen die door de corona-maatregelen onder druk komen te staan.

Om ervoor te zorgen dat mensen die voor ptss onder behandeling staan tóch door kunnen gaan met de  zogenoemde exposure therapie heeft Moovd de software op zo’n manier omgebouwd dat deze door cliënten thuis is te gebruiken. “Dit kan door de VR-software te combineren met beeldbellen”, vertelt Sander Kamphuis van het bedrijf.  

“De onzekerheid die het COVID-19 virus met zich meebrengt kan het herstelproces van cliënten met PTSS, angststoornissen of diverse fobieën vertragen en zelfs stagneren. Wij zijn erop gebrand om instellingen een tool te bieden waardoor behandelaren en therapeuten de juiste zorg voor hun cliënten kunnen voortzetten en het herstelproces geen stagnatie op hoeft te leveren.”

VR op afstand

Het samen met traumakliniek  PSYTREC ontwikkelde vr-programma moet worden gezien als toevoeging op bestaande behandeling voor ptss. Via een virtuele omgeving die is te zien door een  speciale bril, komt een cliënt terecht in een situatie die door het trauma opgelopen reacties oproept: exposure-therapie. Met de behandelmethode kunnen angststoornissen en diverse fobieën kunnen worden behandeld op afstand. 

Naar schatting 1,1 miljoen mensen  die zij aangesloten bij de GGZ kunnen deze periode gebruik maken van de software van het Nijverdalse Moovd. De gratis beeldbel software wordt beschikbaar gesteld door Compugroup Medical. Meer informatie is te vinden op vrettherapie.nl.

Reggestreek