Roelie Kramer (links) en Hennie van Wezep bewonderen het aquarium in het Prins Claushuis in Nijverdal, dat de inwoners van dit zorgcentrum voor dementerende ouderen woensdag cadeau hebben gekregen van de plaatselijke Rotaryclub.
Volledig scherm
Roelie Kramer (links) en Hennie van Wezep bewonderen het aquarium in het Prins Claushuis in Nijverdal, dat de inwoners van dit zorgcentrum voor dementerende ouderen woensdag cadeau hebben gekregen van de plaatselijke Rotaryclub. © Lenneke Lingmont

Vissen zorgen voor rust en ontspanning bij dementerende ouderen in Nijverdal

NIJVERDAL - Dementerende ouderen leven vaak in een geheel eigen wereld. De herinneringen aan vroeger zijn vervaagd of verdwenen en ze zijn nauwelijks nog in staat zelfstandig in beweging te komen. Een aquarium in de huiskamer van het Prins Claushuis aan de Bachlaan in Nijverdal moet zorgen voor ontspanning en rust bij de 21 bewoners van dit kleinschalige zorgcentrum van Dagelijks Leven. 

Het modern uitziende aquarium is een geschenk van de Rotaryclub Hellendoorn-Nijverdal en omstreken en werd woensdagochtend officieel overhandigd in het Prins Claushuis. Deze serviceclub heeft een verzoek gehonoreerd van een verzorgende uit dit zorgcentrum. Die wens werd geuit op een verjaardagsfeest van Gerlinde Berenschot, lid van de goede doelencommissie van de Rotaryclub. Zij adviseerde haar verjaardagsgast een formele aanvraag te doen en  die heeft het gewenste effect gehad. „We hebben als commissie een eigen budget, waarvoor we niet allerlei acties hoeven te doen. We worden niet overstelpt met aanvragen, misschien denken veel mensen wel dat de Rotary alleen een eetclub is”, lacht Berenschot.

Quote

We worden niet overstelpt met aanvragen, misschien denken veel mensen wel dat de Rotary alleen een eetclub is

Gerlinde Berenschot, Goede doelencommissie Rotaryclub Hellendoorn-Nijverdal en omstreken

Ze vervolgt: „Ik vind het geweldig dat zo'n idee op de werkvloer ontstaat, dat het niet van hogerhand komt. We zijn blij dat we op deze manier de bewoners kunnen helpen, dat het waarnemen van het bewegen van de vissen voor rust, ontspanning en andere positieve gevoelens bij hen zorgt. We hopen dat iedereen hiervan kan genieten en naar al het moois kan kijken en onder begeleiding ook voor de vissen kan zorgen.”

Niet op wieltjes

Bij de aanvraag was om een aquarium op wieltjes gevraagd, zodat het ook eens kan worden neergezet in kamers waar mensen de hele dag in bed liggen. „Na overleg met dierenspeciaalzaak Pets Place in Nijverdal hebben we echter besloten de wieltjes te schrappen. Volgens deze experts is rondrijden met een aquarium niet goed voor het welbevinden van de vissen. Dan blijven we waarschijnlijk vissen kopen”, aldus Berenschot.    

Reggestreek