Volledig scherm
Het huis oogt al jaren een spookhuis. © Carlo ter Ellen DTCT

Vlammen verwoesten 'spookvilla' in Nijverdal

NIJVERDAL - Een statige woning aan de De Joncheerelaan werd afgelopen weekeinde zwaar beschadigd door een grote brand. Die is mogelijk aangestoken.

Volledig scherm
Vooral het interieur is zwaar beschadigd. © Carlo ter Ellen DTCT

Vlammen hebben afgelopen weekeinde een groot deel van de eens zo statige woning aan De Joncheerelaan 103 zwaar beschadigd. Met name van het interieur is weinig over. Mogelijk is de brand aangestoken. Politie en brandweer tasten wat dat betreft nog in het duister. Slachtoffers zijn er niet.

Het huis staat al 15 jaar leeg. Voor die tijd woont de familie Hietland er. Ze bestierde er de gelijknamige camping op het terrein achter het huis. Janienke ten Bloemendal, dochter van Caroline ten Bloemendal- Hietland, kan het zich herinneren als de dag van gisteren. Ze groeit op in het huis en woonde er 23 jaar. De Nijverdalse hielp haar ouders met campingzaken.

Op de eerste plaats waren ze er een gezin. "Toen mijn vader nog leefde, hebben we veel tijd bij de grote open haard doorgebracht", vertelt ze. "De haard maakte altijd indruk op me. Die was gemaakt van een oude molensteen."

Lust voor het oog

In betere tijden was het huis een lust voor het oog. "Ik denk dat veel Nijverdallers zich de mooie Oostenrijkse stijl wel voor de geest kunnen halen."

De laatste jaren bleef weinig over van die grandeur. Het huis werd in 2002 verkocht aan Ava Bouw. Dat bedrijf ging failliet, en de volgende eigenaar kon er door een faillissement niets mee. Een plan om het campingterrein te bebouwen met grote woningen stuitte op weerstand van de gemeente.

Begin dit jaar kocht de familie Maris het pand, maar effecten daarvan waren nog niet te zien. Ze voerden, net als vorige eigenaren, juridische procedures tegen de huurders van het bijgebouw achter de woning. Die wilden hun huis niet uit. Tijdens de brand waren deze bewoners overigens niet thuis. Ze blijken op vakantie te zijn.

Door alle vertragingen en leegstand gingen de jaren tellen voor De Joncheerelaan 103. Verf bladderde af en gaten in ruiten en wanden deden afbreuk aan de statige uitstraling. Tegelijkertijd werd de voortuin een haast ondoordringbare wildernis. Metershoog gras en bosschages ontnamen voorbijgangers het zicht op de woning. Slechts de bovenverdieping torende er bovenuit, als een spookhuis uit een Stephen King-roman.

Verwildering 

Een buurman heeft het terrein door de jaren heen zien verwilderen. Wie het huis in brand heeft gestoken? Hij heeft geen idee. "Hier in de buurt klonken weleens geluiden dat er jongeren rondhingen."

Janienke ten Bloemendal heeft dat ook gehoord. Samen met een oud-campingbezoeker onderhoudt ze een Facebookpagina over Camping Hietland. De pagina staat vol foto's uit de gloriedagen van de kampeerplek. Het nieuwste bericht verslaat in korte bewoordingen de brand. 'Vannacht is dan toch de brand erin gegaan. Tja, je kon er op wachten', luiden de woorden. "Daarmee bedoel ik dat het al een hele tijd leeg staat en het dus zeer aantrekkelijk is voor hangjeugd om een kijkje te nemen en rottigheid uit te halen."

Wat er met het huis gaat gebeuren, is nog niet bekend. De nieuwe eigenaren waren dit weekeinde niet bereikbaar voor commentaar.

Reggestreek