Volledig scherm
Tientallen rotjes werden tijdens de jaarwisseling bij basisschool De Rietslenke naar binnen gegooid. De schade was aanzienlijk. © De Rietslenke

Vuurwerk zorgt voor flinke schade bij basisschool De Rietslenke in Nijverdal

NIJVERDAL - Bij de katholieke basisschool De Rietslenke aan de Nicolaas Beetsstraat is tijdens de jaarwisseling flinke schade aangericht. Bij de school werd een binnen- en buitenruit met zwaar vuurwerk opgeblazen, waarna tientallen stuks vuurwerk naar binnen zijn gegooid. 

Een woordvoerster van De Rietslenke vertelt dat begin december een stoeptegel door een ruit van de school is gegooid. Die schade is tijdelijk verholpen door het plaatsen van noodruiten aan de binnen- en buitenkant. Die noodruiten zijn tijdens de jaarwisseling met behulp van vuurwerk uit de sponning geblazen. Dat zorgde voor de nodige glasschade. Hierna zijn wondertollen, rotjes en ander vuurwerk naar binnen gegooid, waarvan een deel niet is afgegaan. Dit zorgde voor schroeiplekken en brandschade aan de vloerbedekking, schoolbanken, kasten en stoelen. De gemeente Hellendoorn schat de schade op zo'n 8.000 euro.

Hufterproof

Op het gemeenschappelijke schoolplein van De Triangel en Reggewinde aan het Kuperserf in de Kruidenwijk zijn door vuurwerk twee speeltoestellen beschadigd. De al beschadigde glijbaan voor de peuters van Reggewinde is sinds de jaarwisseling helemaal onbruikbaar. In de kunststofbuizen van het multifunctionele speeltoestel van De Triangel zitten meerdere brandgaatjes. „Het hele plein lag bezaaid met vuurwerkresten, maar de daadwerkelijke schade aan ons speeltoestel valt op zich nog wel mee. Ik had verwacht dat die buizen meer hufterproof zouden zijn”, zegt directeur Remco Beuwer van De Triangel.

Vijf keer hoger

De gemeente Hellendoorn schat de totale aangerichte vuurwerkschade tijdens de jaarwisseling op zo'n 22.380 euro. Dat schadebedrag ligt ruim vijf keer hoger dan de schade van vorig jaar, die toen uitkwam op 3.963 euro. Ook in Hellendoorn was illegaal zwaar vuurwerk verantwoordelijk voor een flink deel van de schade. Er werden elf verkeersborden, vijftien straatkolken (putten) en drie lantaarnpalen vernield. Bovendien werden vijftien afvalbakken opgeblazen en twee speeltoestellen in openbare speeltuinen vernield.

Volledig scherm
De schade bij basisschool De Rietslenke wordt geschat op zo'n 8.000 euro. © De Rietslenke

Reggestreek