Een Cessna vliegt vanuit Antwerpen naar Kortrijk, maar wel via de Veluwe.
Volledig scherm
Een Cessna vliegt vanuit Antwerpen naar Kortrijk, maar wel via de Veluwe. © Screenshot Flightradar

Waarom er een Cessna van links naar rechts en van rechts naar links over Twente vliegt?

Om van Antwerpen naar Kortrijk te vliegen, hoef je niet per se over de Veluwe. Toch is een piloot in een Cessna daar al uren mee bezig. Het vliegtuigje maakt foto-opnames van het natuurgebied, om nauwkeurige kaarten van te maken.

Het ziet er wat vreemd uit, het vliegpad van de Cessna OO-GPS. Vanochtend vertrokken vanuit Antwerpen, om vervolgens via Eindhoven en Nijmegen naar Apeldoorn te vliegen. Tot zover niets aan de hand, maar dan begint het vliegtuigje te slingeren. Het trekt een patroon van links naar rechts en van rechts naar links. 

Bij de Randmeren keert het rechtsom, om korte tijd later, pakweg boven de Sallandse Heuvelrug een bocht naar links te maken. Tegen half vier is de volledige Veluwe gedekt en vliegt de Cessna boven Zwolle, zo is te zien op Flightradar.

Maar het is niet alleen de Veluwe die vandaag in kaart wordt gebracht. Boven Brabant is een vergelijkbaar patroon te zien:

Ook boven Brabant vliegt een Cessna.
Volledig scherm
Ook boven Brabant vliegt een Cessna. © Screenshot FlightRadar

Zwolle

Waar de opnames exact voor worden gebruikt is niet bekend. Het vliegtuigje boven de Veluwe is van het Belgische bedrijf Eurosense, dat gespecialiseerd is in ‘geo informatie’. Zij staan 365 dagen per jaar paraat om de lucht in te gaan, maar het heldere weer van vandaag maakt dat de omstandigheden ideaal zijn voor luchtopnames. In België nemen ze echter niet de telefoon op om uitleg te verschaffen.

De omgeving van Zwolle is recent nog opnieuw in kaart gebracht voor Google. Wie op Google Maps boven de stad zweeft, ziet in de luchtopnames - dit jaar gemaakt -  bijvoorbeeld dat de IJssel buiten haar oevers is getreden.

Na de tocht over de Veluwe vervolgde de piloot zijn weg over het Vechtdal. Daar ging het echter van zuid naar noord en weer terug: 

Na de Veluwe brengt het vliegtuigje het Vechtdal in kaart.
Volledig scherm
Na de Veluwe brengt het vliegtuigje het Vechtdal in kaart. © screenshot Flightradar

Volgens de gegevens op Flightradar moet de piloot om iets voor vijf zijn kist in Kortrijk weer aan de grond zetten.

Reggestreek