Wethouder legt Nijverdalse kinderen uit wat duurzaamheid is: ‘Mijn moeder stopte gat in mijn sok’
NIJVERDAL - Milieuwethouder Henk Nijhof wijst naar zijn rode ‘troon’, een comfortabele leunstoel van waaruit hij de leerlingen van groep 7/8 van de openbare basisschool Reggewijs gaat voorlezen. De officiële opening van de Maand van de Duurzaamheid. „Ik voel me net Sinterklaas met het grote boek.”
Nijhof heeft zelf jarenlang als leerkracht voor de klas gestaan en voelt zich daar donderdagochtend direct weer helemaal thuis. Hij gaat in gesprek met de circa 30 leerlingen en weet moeilijke begrippen als ‘klimaatneutraal’ en ‘duurzaamheid’ zodanig uit te leggen dat de kinderen hem direct begrijpen. En daarna over zichzelf: „Ik ben een wethouder. Een soort van minister, maar dan voor de gemeente Hellendoorn.”
‘Niet alles zomaar weggooien’
„Als ik vroeger een gat in mijn sok had, werd dat door mijn moeder gestopt. Ze ging niet direct naar een winkel om een nieuw paar te kopen. We moeten stoppen met alles maar weggooien als iets kapot is. Vaak is het nog wel te repareren”, zegt Nijhof.
De wethouder erkent dat zijn generatie de wereld heeft geplunderd en dat alle zeilen nu moeten worden bijgezet ‘zodat ook jullie straks in een plezierige wereld kunnen leven’. Nijhof: „We zijn daar elke dag mee bezig om dat voor elkaar te boksen.” Hij benadrukt dat behalve de gemeente Hellendoorn ook de Fairtrade werkgroep en het Platform Duurzaam Hellendoorn daaraan werken. Hij leest een stukje voor uit het boek De Kracht van nieuwe energie.
Ambassadeur
Dat de gemeente juist Reggewijs heeft uitgekozen voor de officiële opening van de Maand van de Duurzaamheid is niet toevallig. Deze nieuwe fusieschool is duurzaamheidambassadeur van Hellendoorn en is gevestigd in het multifunctioneel centrum De Twijn aan de P.C. Stamstraat, dat destijds zo duurzaam mogelijk is gebouwd. Met zonnepanelen, goede isolatie, dubbelglas en zonder lichtknoppen, want het licht gaat automatisch uit als een ruimte leeg is.
Schooldirecteur Rob Huberts benadrukt dat in veel lessen op school wordt stilgestaan bij allerlei thema’s, die bij ‘het containerbegrip’ duurzaamheid horen. Afvalscheiding, het samen opruimen van rotzooi op het schoolplein en in het tegenover gelegen parkje en herhaalde oproepen aan ouders hun kinderen toch vooral eten en drinken mee te geven in drinkbekers en broodtrommels om zo de hoeveelheid afval te verminderen. Enkele voorbeelden van hoe op deze school met duurzaamheid wordt omgegaan.
Oktober als Maand van de Duurzaamheid
De gemeente, Platform Duurzaam Hellendoorn en de Fairtrade werkgroep hebben een duurzaamheidspakket samengesteld, dat donderdag aan Reggewijs werd aangeboden en vrijdag op de Dag van Duurzaam Onderwijs aan alle andere basisscholen in Hellendoorn. Er zitten niet alleen drie voorleesboeken over duurzaamheid in, maar ook speciaal ontwikkelde duurzaamheidskwartetten om dit onderwerp bij de kinderen bespreekbaar te maken en een bouwpakketje van een molen, die op zonne-energie loopt. Voor het personeel is er een zakje met fairtrade producten. Elke school krijgt bovendien een afvalgrijper aangeboden.
In de Maand van de Duurzaamheid worden nationale actieweken gecombineerd met enkele lokale activiteiten zoals de jaarlijkse duurzaamheidsmarkt op 30 oktober in het duurzaamheidscentrum aan de Grotestraat en de duurzaamheidsmarkt op 4 november in het ZINiN Theater.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Passie voor natuur, kunst en het boerenleven; Heidi en Jacco uit Nieuw-Heeten maakt kinderen klaar voor ‘realistische toekomst’
Nieuw-Heeten -
PREMIUMNieuwsupdate
Almelo en de kunst van rotzooi verkopen en bier rechtstreeks de klant ingieten
Het water staat kleine bierbrouwers tot aan de lippen. De kop op de voorpagina van donderdag 1 juni knalde erin. De ambachtelijke makers van onze goudgele rakkers hebben het moeilijk. Graan, gist, verpakkingen en energie zijn duur. Het nuchtere tegengeluid kwam uiteraard uit Almelo. Van een avontuurlijke bierbrouwer die zijn Zwarte Parochie in de stad nog niet eens heeft geopend: „Vergeet de fles, giet het bier direct je klant in”. Was getekend Menno de Braak. Geweldig citaat. Welkom bij de Nieuwsupdate.Almelo -
PREMIUM
Autosloper zou na 20 jaar kavel in Westerhaar krijgen, maar opeens is er wéér wat: ‘Zo behandel je mensen niet’
Het was in kannen en kruiken. De gemeente Twenterand meldde vorig jaar 1,5 hectare Westerhaarse grond te verkopen aan twee bedrijven. Maar ineens is er een derde koper, ziet de verdeling er anders uit en moet het autosloopbedrijf Niks binnen zes weken tekenen. „Anders gaat de kavel naar een ander.”Westerhaar-Vriezenveensewijk -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
PREMIUM
Deze plant bloeit bijna nooit in Nederland, maar wel bij Ben uit Nijverdal: ‘Het duurt soms wel 80 jaar’
Hij kocht zijn agave jaren geleden bij ‘een of andere plantenbeurs’ in het land. Gewoon omdat Ben van der Kolk (74) uit Nijverdal een tuinliefhebber is. Al ruim 25 jaar zorgt hij goed voor de plant. In de zomer staat-ie buiten in de zon en in de winter lekker warm met een dekentje in de schuur. En nu? „Ineens kwam er een steel tevoorschijn!”Nijverdal
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
-
-
-
PREMIUM
Burgemeester Twenterand bedreigd op spandoeken in Vriezenveen: ‘Dit escaleert’
Protestdoeken tegen de komst van Oekraïense vluchtelingen naar de wijk Westerdok in Vriezenveen zijn verkeerd gevallen bij de lokale politiek. De tekst is hier en daar als verkapt dreigement aan het adres van burgemeester Hans Broekhuizen te lezen. ‘Dit is niet fraai.” Handhavers hebben ingegrepen.Vriezenveen -
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie.