De gemeente Hellendoorn zoekt een nieuwe opvang voor de gevonden zwerfdieren en huisdieren, waarvan door de baasjes afstand is gedaan.
Volledig scherm
De gemeente Hellendoorn zoekt een nieuwe opvang voor de gevonden zwerfdieren en huisdieren, waarvan door de baasjes afstand is gedaan. © Lenneke Lingmont

Wie vangt straks Hellendoornse dieren op?

De gemeente Hellendoorn wil voorkomen dat eigenaren hun huisdier dumpen als ze niet langer voor hun hond, kat, konijn of vis kunnen zorgen. "Het welzijn van het dier staat voorop."

De gemeente is wettelijk verplicht zwerfdieren uit haar gebied minimaal twee weken op te vangen en te verzorgen. Die taak werd jarenlang uitgevoerd door honden- en kattenpension De Crull uit Den Ham, dat echter medio 2018 sloot. Hellendoornse zwerfdieren werden vervolgens opgevangen door dierenasiel 't Noordbroek in Almelo, maar het contract met 't Noordbroek is slechts tijdelijk van aard.

De gemeente zoekt nu een partij waarmee afspraken voor de lange termijn kunnen worden gemaakt. Daarbij gaat het om de opvang en verzorging van zwerfdieren en dieren waarvan afstand is gedaan. Hellendoorn vreest namelijk dat honden, katten en konijnen door hun baasjes worden gedumpt als ze niet door de gemeente worden opgevangen. Dan worden het automatisch zwerfdieren en dat is niet in het belang van het welzijn van het dier.

Kiezen

Het dierenwelzijn staat voor de gemeente voorop bij het kiezen van een nieuwe partij, maar het is natuurlijk niet de enige factor die van belang is. Ook de kosten spelen een belangrijke rol, evenals de veterinaire zorg, opvang en verzorging, het euthanasiebeleid en duurzaamheid.

Bij dat laatste gaat het om uiteenlopende aspecten. Zo zoekt de gemeente een partij op niet al te grote afstand, zodat de vervoersbewegingen met dieren beperkt blijven. Een actief herplaatsingsbeleid van dieren is een belangrijke pre en dat geldt ook voor de inzet van mensen met een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt bij de verzorging van de dieren.

Het gemeentelijk beleid wordt op 12 september besproken in de commissie voor Algemeen Bestuurlijke Zaken en Middelen (ABZM).

Reggestreek