Volledig scherm
© Thinkstock

Woningstichting Hellendoorn waarschuwt: ‘Inbrekers niet met vakantie’

HELLENDOORN - Het is een beetje een open deur, maar ‘inbrekers gaan niet met vakantie’. Met deze woorden begint een artikel in het bewonersblad Onderdak van de Woningstichting Hellendoorn, waarin de corporatie haar drieduizend huurders waarschuwt.

Want met warm weer is de verleiding groot om de ramen wijd open te zetten. En juist dat moeten bewoners dus niet doen. ‘Gaat u een dagje uit of een boodschap doen? Doe uw deuren en ramen op slot! Ook als u even naar de buren gaat of de hond uitlaat. Als u boven bent, kan iedereen zo naar binnen wandelen. Ook ongewenst bezoek’, waarschuwt de woningstichting, die adviseert geen kostbare spullen in het zicht te leggen.

Buren
En dan breekt natuurlijk de vakantieperiode aan, waarin veel huizen langere tijd onbewoond zijn. Om een inbraak te voorkomen is het volgens de corporatie raadzaam een ‘vertrouwde buurman of buurvrouw’ tijdig op de hoogte te stellen van de vakantieplannen en het aanstaande vertrek, zodat zij een oogje in het zeil kunnen houden en de woning een bewoonde indruk kunnen geven. ‘Bijvoorbeeld door de post op tijd weg te halen, de plantjes water te geven en de gordijnen dagelijks open of dicht te doen’, valt in het bewonersblad te lezen. En natuurlijk moeten huurders tijdens hun afwezigheid niet massaal vakantiefoto’s gaan posten op Facebook of andere sociale media, waaruit af te leiden valt dat zij niet thuis zijn.

Achterblijvers
En mocht zich een verdachte situatie voordoen, dan moeten de achterblijvers zo snel mogelijk de politie bellen. ‘Snel alarm slaan betekent een grotere kans om de inbrekers te pakken.’

Reggestreek