Zeer grote brand bij houtbedrijf Klein Kromhof in Daarlerveen onder controle

UPDATE | VIDEODAARLERVEEN - Bij houtvezelbedrijf Klein Kromhof B.V. aan de Daarlerweg is Daarlerveen zondagavond brand uitgebroken. Het ging om een uitslaande brand aan de achterzijde van het gebouw. De enorme rookpluim was zelfs op de A35 bij Almelo te zien. De brand was maandagochtend onder controle. Nog twee voertuigen zijn aanwezig voor nabluswerkzaamheden.

Het vuur ontstond rond 19:15 uur en werd ontdekt door een beveiligingsbedrijf. Zij zagen rook uit het pand komen en sloegen alarm. Al snel werd door de brandweer opgeschaald naar zeer grote brand. Rond kwart voor negen waren er maar liefst 60 brandweerlieden uit de wijde omgeving ter plaatse om te helpen blussen. Hiervoor wordt water uit het nabijgelegen Stouwekanaal gebruikt. In eerste instantie verliep dat moeizaam doordat een pomp niet goed werkte. Dat kon snel worden verholpen. Ook de politie was aanwezig. Zij hielden kijkers op afstand om de hulpdiensten de ruimte te geven.  De rook trok richting het centrum van Daarlerveen. Op Twitter riep de brandweer mensen op om uit de rook te blijven en ramen en deuren te sluiten.

‘Lastig te bestrijden’

Inmiddels is duidelijk dat er een bedrijfshal van 40 bij 60 in lichterlaaie stond. Hierin lagen houtvezels opgeslagen, die worden gebruikt om pellets te persen. Dat gebeurt in andere hallen. De hallen zijn onderling wel met elkaar verbonden via grote buizen. Die kanalen werden dan ook gesloopt, om het overslaan van brand te voorkomen. Brandweerwoordvoerder Marcel Kamphuis liet weten dat het om een moeilijk te bestrijden brand gaat. ,,Gelukkig waait het niet, anders zou het nog veel lastiger zijn.’’ Bij de bestrijding werd ook gebruik gemaakt van een brandweerdrone. Die zorgt ervoor dat de brandweer gericht kan blussen.

Eigenaar

Toen de brandweer kwam, was eigenaar Jeroen Klein Kromhof op het dak bezig om de brand te blussen. Hij werd door de brandweer gesommeerd van het dak af te gaan; dat deed hij. In juli dit jaar brak er ook al brand uit bij Klein Kromhof B.V. Hoe groot de schade toen was, is niet bekend.

Volledig scherm
Grote brand in Daarlerveen © News United / Kevin Sand
Volledig scherm
Grote brand bij Klein Kromhof B.V. © News United / Patrick Weegink

Reggestreek