Volledig scherm
In de volledig verbouwde voormalige Prins Clausschool in Nijverdal, wordt binnenkort uitgebreide zorg geboden aan een kleine groep mensen met geheugenverlies. © Dagelijks Leven

Zorg op maat in Prins Claushuis in Nijverdal

NIJVERDAL - Dementerenden en Alzheimerpatiënten kunnen vanaf december 2016 begeleid wonen en verzorging krijgen in de voormalige Prins Clausschool in de Nijverdalse wijk Groot Lochter. In het pand komt een van de woonzorglocaties van Dagelijks Leven: het Prins Claushuis.


„Wij bieden zorg op maat voor mensen die door dementie, Alzheimer of andere vormen van geheugenverlies niet meer in staat zijn om zelfstandig te wonen.”, legt Robert-Jan Paalman van de marketing en communicatieafdeling uit.

Herkenbaarheid
De naam van de oude basisschool is bewust overgenomen. Paalman: „Wij proberen herkenbaarheid voor onze bewoners te creëren. Dit begint al bij de naam. Mensen associëren ‘Prins Claus’ nog met de school. Want ook al is het korte termijn geheugen vaak beschadigd, dingen van vroeger weten mensen die lijden aan bijvoorbeeld dementie vaak nog heel goed.”

Huiselijk
Op de naam na, blijft er van de school niet veel meer intact. Het speelplein maakt plaats voor een tuin voor de bewoners en de leslokalen veranderen in studio’s (kamers) voor de bewoners met een eigen zit-/slaapkamer en badkamer. „We proberen hen het huiselijke gevoel te geven doordat ze de ‘studio’s’ naar eigen smaak met eigen meubels en persoonlijke spullen in mogen richten”, legt Paalman uit.

Activeren
„Voor mensen die kampen met geheugen problemen is het erg belangrijk om onder de mensen te blijven”, legt hij uit. „Het geheugen moet je blijven activeren. Dit proberen wij te doen door de dementerenden zo veel mogelijk bezig te houden. Gewoon door hele dagelijkse activiteiten.”
Hierbij is volgens Paalman niet alleen de kwaliteit van de zorg belangrijk, maar ook de leefomgeving.

Reggestreek