Volledig scherm
© Bert Kamp

Zwieren op de schaatsbaan van het Henri Dunantplein in Nijverdal

NIJVERDAL - Ruim een uur voor de officiële openingstijd stonden de eerste kinderen donderdagmiddag al te wachten totdat ze de schaatsbaan op mochten in het Nijverdalse centrum. Gelukkig ging de baan een uurtje eerder open en kon er naar hartenlust weer worden geschaatst op het Henri Dunantplein.

De 8-jarige Julian is net bezig met zijn eerste ronde over het ijs. In sneltreinvaart glijdt hij soepel over de ijsbaan. Al zwierend op zijn net gehuurde hockeyschaatsen lijkt het alsof hij het hele jaar niet anders gedaan heeft. Maar schijn bedriegt, zo blijkt. Want even later maakt hij een flinke smak op het harde ijs. Zijn opa Harry Zwiers kijkt van het voorval niet op of om. "Ze zijn wel wat gewend en houden er niets aan over. Het lijkt meestal erger dan dat het is," is zijn nuchtere commentaar.

Oude schaatsen

De 70-jarige Nijverdaller is samen met zijn kleinzonen Dani en Julian. Ze hebben net schaatsen gehuurd, want de oude schaatsen van Julian pasten niet meer. "De jongens vinden het geweldig. Ze hebben op deze baan ook schaatsen geleerd. Toen ze nog klein waren, ging ik hier al met ze naar toe."

De twee vriendinnen Leonie Boerties en Anne Steeman pakken het wat voorzichtiger aan op de schaatsbaan. "Ik heb vorig jaar hier op de schaatsbaan mijn duim en mijn pols gebroken, dus ik ben nu wel wat banger geworden." Het weerhoudt de 12-jarigen er niet van om met volle teugen te genieten van alle gezelligheid in en op de schaatsbaan. "Ik denk dat we nog wel een paar keer komen. Maar niet op zaterdagmiddag, want dan is het zo druk dat je geen meter vooruit komt op de baan."

Volledig scherm
© Bert Kamp

Reggestreek