Volledig scherm
Nieuwe lantaarns voor De Nijverheid. Tweede van links bewoner Corrie Leussink, uiterst rechts wethouder Bas van Wakeren. © Martin Ruesink

Anne heet ze, de slimme straatlantaarn voor De Nijverheid in Hengelo

HENGELO - Ze geeft helder wit licht, gebruikt weinig stroom, kan op verzoek aan vier zijden apart wordt gedimd en geeft zelf door wanneer ze scheef staat. Anne, zo heet de nieuwste aanwinst voor de wijk De Nijverheid. Wethouder Bas van Wakeren onthulde vrijdagmiddag aan de Helenastraat het eerste exemplaar van de slimme straatlantaarn.

Het was een lang en moeizaam avontuur voor Corrie Leussink (73). De vice-voorzitter van het Bewonersoverleg Nijverheid (BON) moest twee jaar geleden maar aangeven welke van vijf beschikbare types straatlantaarn de bewoners het meest aansprak. ,,Ze waren allemaal even lelijk, tien keer niks”,  zegt Leussink.

 Hij kan er nu om lachen, want De Nijverheid krijgt nu enkele honderden exemplaren van het lantaarntype Anne, op een chique antraciet gemoffelde paal. De eerste 38 stuks worden al deze zomer geplaatst. Anne heeft aan vier zijden van het vierkante armatuur ledlampjes zitten die helder wit licht geven. Een rode jas ziet er in het donker dus echt rood uit, handig als er een signalement moet worden doorgegeven.

Dimmen

Bewoners die vinden dat de nieuwe lamp voor hun raam net iets te fel op de eettafel of het bankstel schijnt, kunnen via de gemeentelijke BeterBuiten-app een dimverzoek doorgeven, zodat één zijde van de lamp een paar lumen minder fel kan worden gezet. Ook handig: Anne geeft zelf door wanneer ze kapot is of scheef staat na een tik van bij voorbeeld een voertuig. Ook is de lamp geschikt voor wifi en camera’s. Van deze voorzieningen wordt in De Nijverheid voorlopig geen gebruik gemaakt. 

Volledig scherm
Wethouder Van Wakeren kijkt naar het nieuwe armatuur dat hij zojuist heeft onthuld © Martin Ruesink

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.