Volledig scherm
Afval uit groene en grijze containers gaat de komende maanden bij Twence allemaal naar dezelfde verbrandingsoven, als gevolg van de grote brand in de composteringsinstallatie. © GinoPress B.V.

Brand Twence: gft-afval wordt komende maanden verbrand, net als restafval

HENGELO - Twence gaat de komende tijd gft-afval verbranden, net als restafval. Dat is noodzakelijk omdat de composteringsinstallatie vannacht door brand zwaar beschadigd is geraakt. Twents huishoudens kunnen hun groene container dus gewoon aan de straat blijven zetten.

De brand heeft de installatie niet volledig verwoest, zoals de brandweer vannacht nog meldde. De composteringshallen en de vergistingsinstallatie zijn deels behouden. Wel is de besturing zwaar beschadigd. De zware schade zorgt er in elk geval voor dat er voorlopig geen gft-afval verwerkt kan worden. En verwerken bij een ander bedrijf is volgens woordvoerder Evelien Morriën van Twence geen optie: “Er zijn in Nederland maar een beperkt aantal composteringsinstallaties dus er is geen overcapaciteit.” Opslag van grote hoeveelheden gft-afval geeft veel overlast en dus kiest Twence er noodgedwongen voor om het groenafval dan maar gewoon te verbranden, net als het restafval. “Dan levert het in elk geval nog stoom, warmte en elektriciteit op", aldus Morriën.

Wel blijven scheiden

Volgens haar blijft het wel wenselijk om het huishoudelijk afval te scheiden, ook al komt het uiteindelijk de komende maanden allemaal in dezelfde oven terecht. Het aanbieden van groenafval blijft immers goedkoper dan restafval.  “En het is belangrijk dat iedereen zich bewust blijft van de waarde van afvalscheiding voor onze leefomgeving. We hopen dat deze situatie van korte duur zal zijn." Aan een inschatting over de hersteltijd waagt Twence zich nog niet.

Toekomstplannen

De brand heeft in elk geval ingrijpende gevolgen voor de toekomstplannen van Twence. Zoals gemeld zou dit jaar worden begonnen met vernieuwing van de complete composteringsinstallatie. Dat zou gefaseerd worden uitgevoerd, over een paar jaar tijd.  “Die plannen moeten nu terug naar de tekentafel", aldus Morriën.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.