Foto Jos Korenromp
Volledig scherm
PREMIUM
Foto Jos Korenromp © J Bengevoord

De ‘lijkenpikker’ is terug: de raaf

De raaf herovert een bescheiden plekje in de natuur van Twente en de Achterhoek. De eeuwenlang als lijkenpikker verguisde vogel, die was uitgeroeid in ons land, krijgt nu waardering als opruimer.

Met een beetje geluk kom je in Twente en de Achterhoek weer raven tegen. Het is vooral de ‘zang’ van de raven die met name op windstille, mooie winterdagen de aandacht trekt. Dan is het luide, rauwe, zwaar aangezette en veelvuldig herhaalde ‘kroa-kroa’ ook op grote afstand hoorbaar. De vogels zelf zijn groot, groter dan familielid zwarte kraai, en tevens te herkennen aan de grotere snavel. Dat uiterlijke verschil is in het veld niet altijd gemakkelijk te herkennen, en vooral de roep van de raven geeft dan zekerheid.

  1. De 3800 kilometer lange spooktocht van Marianne (75) uit Hengelo: ‘Ik kon niet eens meer janken’
    PREMIUM

    De 3800 kilometer lange spooktocht van Marianne (75) uit Hengelo: ‘Ik kon niet eens meer janken’

    HENGELO Marianne en Cees Mulder hoopten het virus aan zich voorbij te kunnen laten gaan. In Marokko, in hun eigen camper, kon weinig hen deren. Dachten ze. Maar toen ook daar de straten stiller werden en de camping op slot ging, keerden ze spoorslags huiswaarts. In vijf dagen tijd legde de 75-jarige Marianne ruim 3800 kilometer af, dwars door coronagebied. „Een spooktocht”, noemt ze het. „Ik kon op een zeker moment niet eens meer janken.”

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.