Volledig scherm
© GinoPress B.V.

Deze 5 voorwerpen vindt de dierenarts in de maag van een hond

HENGELO – Gebruikte tampons veroorzaken meer darmproblemen bij honden dan gebakken spons. Dat blijkt uit een overzichtje van praktijkervaringen van Nederlandse dierenartsen.

Afgelopen weekend dook er weer een bericht op over gebakken spons: volgens de politie Hengelo was dit gevonden aan de Rossinistraat in Hengelo. De politie waarschuwde daarop via Facebook hondenuitlaters in de buurt. Maar maandagmorgen liet de politie weten dat het niet zeker is of het inderdaad om gebakken spons gaat; dat was gemeld door een buurtbewoner, maar niet onderzocht.

Purschuim

Dierenartsen zijn het er al langer over eens dat het ‘gebakken spons’ verhaal grote onzin is. Er is nog nooit door een Nederlandse dierenarts gebakken spons aangetroffen in de maag of de darmen van een hond. Vaak blijkt de ‘spons’ die op straat wordt aangetroffen iets anders te zijn, bijvoorbeeld brokken purschuim of kapotte paddenstoelen. En al zou het een keer echt gebakken spons zijn, neergelegd door een hondenhater: de meeste honden zullen het niet eten omdat het gewoon niet smakelijk is. Maar als ze het wel doen leidt het nog niet tot darmproblemen.

Vlees of bloed

Waar honden wel dol op zijn: alles waar de geur van vlees of bloed aan zit. En dan maakt het niet uit of dat menselijk of dierlijk is. Tjerk Bosje, bestuurslid van de Koninklijke Maatschappij voor de Diergeneeskunde (KNMvD), geeft op de website Medisch Centrum voor Dieren een overzicht van dingen waar honden wel ziek van worden. Gebakken spons staat daar niet op; wel zaken als gebruikte tampons, condooms en sokken.

De voorwerpen die het vaakst een darmafsluiting bij honden veroorzaken:

1. Speelgoed (bal, piepbeestje)

2. Gebruikte tampon

3. Te veel bot gegeten

4. Inhoud van speelgoed (kussenvulling)

5. Gras en flosdraad

Voorwerpen die de belangrijkste oorzaak zijn van verstopping van de slokdarm bij een hond:

1. Buffelhuid / varkensoren

2. (Karbonade-) bot

3. Klokkenhuis appel

4. Dental stick

En de top-5 van voorwerpen die worden aangetroffen in de maag van een hond is ook nogal bijzonder.

1. Speelgoed van het huisdier of kinderen

2. Kleding (sok, ondergoed, lederen voorwerp)

3. Sexspeeltjes en gebruikte condooms

4. Lepel

5. Verpakking (tube smeerkaas, boterkupje)

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.