Volledig scherm
De bruidstaart toen er nog geen vuiltje aan de lucht was. © fotograaf

Door schoten verwoeste bruiloft toch met ‘blijde’ familiefoto’s afgesloten

VideoBECKUM - Na de schietpartij wilde eigenlijk niemand meer op de foto, maar de fotograaf wist de familie over te halen de bruiloft toch daarmee af te sluiten. “Het was met pijn en moeite, met gehuil,maar het is toch goed dat we het hebben gedaan”, zegt hij.

Een bruiloft van een stel uit Almelo zaterdagavond in Beckum eindigde in een drama na een schietpartij waarbij drie mensen gewond raakten. De fotograaf en zijn collega, die de regie in handen hadden, vertelt hoe hij er toch nog een goede draai aan probeerde te geven.

De fotograaf wil anoniem blijven en ook zijn bedrijf niet genoemd hebben. De hele dag leek er geen vuiltje aan de lucht. Ze hadden probleemloos mooie foto’s en fraaie videobeelden kunnen maken en natuurlijk zouden ze volgens traditie het feest rond middernacht afsluiten met het nemen van familiefoto’s.

Paniek

De fotograaf vertelt dat er rond half twaalf ineens paniek was. Mensen liepen druk in en uit. “We waren nog volop bezig met opnames. Een man liep snel langs en maakte een beweging met zijn vingers, alsof hij een trekker overhaalde, om aan te geven dat er werd geschoten”.

Hij vertelt dat hij achter een grote doek met de gestalten van de bruid en bruidegom mensen om een van de slachtoffers zag staan. Daar lag de oom van de bruidegom die zich er amper bewust van was dat hij was beschoten. “Maar er zat een gat in zijn broek en aan de andere kant nog één”, beschrijft de fotograaf. “Er kwam steeds meer bloed uit”. Hij denkt dat de oom in shock verkeerde. De fotograaf zag ook een kogelinslag in de grond.

Flauw vallen

De onrust hield aan. De band stopte met spelen en zei dat het feest nu was afgelopen. De fotograaf zegt dat mensen huilden en dat sommigen flauw vielen. Bruid en bruidegom waren verslagen, verdrietig en woest. “Ze waren heel emotioneel”.

Vanaf het moment dat de politie arriveerde, even na middernacht, mocht niemand van de nog aanwezige 200 mensen Beckum Palace uit. De fotograaf heeft die tijd aangegrepen om iedereen aan te sporen toch op de traditionele familiefoto te gaan, waarmee Turkse bruiloften worden afgesloten.

Regisseur

“Ik heb ze opgeroepen even sterk te zijn. Het koste pijn en moeite, en er werd gehuild, maar het lukte. Ik heb gezegd dat ik als regisseur door de keuzes van de foto’s ervoor kan zorgen dat de herinnering overblijft aan een mooie bruiloft. Ik kan de foto’s die de schok laten zien, weglaten”, vertelt hij. “Als ik ellende wil laten zien, dan kan ik ellende laten zien. Als ik alleen vreugde wil laten zien, dan kan ik dat”.

Hij kreeg ook voor elkaar dat de familie voor de video ging zingen en zwaaien. Alleen de afwezigheid van de oom zal in het dikke fotoalbum of in de video van enkele uren herinneren aan het abrupte einde van de bruiloft. “Ik heb zoiets nog nooit meegemaakt”, zegt de fotograaf.

De beelden weggooien mag hij voorlopig niet. De politie heeft er belangstelling voor.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.