Volledig scherm
Zoektocht naar vermiste Frans Mistrate Haarhuis rondom Hoogeveen. © André Weima

Familie van vermiste Frans Mistrate Haarhuis leeft tussen hoop en vrees

ZENDEREN – 'Ik stond zondagmiddag bij de sluis bij Hoogeveen waar met honden en duikers gezocht werd. Je bent bang voor wat je misschien te zien krijgt, maar je wilt ook zo graag dat er een eind komt aan de onzekerheid.' De familie van de vermiste Frans Mistrate Haarhuis leeft al een week tussen hoop een vrees.

Frans Mistrate Haarhuis, 66 jaar oud, verdween op zaterdagmorgen 30 december uit een GGZ-instelling in Hoogeveen. Daar was hij vrijwillig opgenomen vanwege een depressie. Zoon Guus beschrijft zijn vader als een man die zich moeilijk uitte: “Hij praatte eigenlijk nooit, en al helemaal niet over gevoelens.” Dat onvermogen begon de laatste jaren steeds meer te wringen. In zijn huwelijk, in zijn worsteling met pensionering en ouderdom. Gesprekken met een psycholoog hielpen niet, de situatie werd onhoudbaar. Hij stemde er begin december mee in zich vrijwillig op te laten nemen.

Zonder jas

Die bewuste zaterdagmorgen leek hij goed te pas. Guus: “Hij heeft ontbeten, koffie gedronken met een paar mensen. Hij heeft zelfs met de verpleegkundige gepraat over haar zwangerschap. Dat was heel bijzonder, hij toonde de laatste tijd weinig belangstelling voor andere mensen. Dat is een kenmerk van depressie.” Maar op de camerabeelden van de instelling is te zien dat hij daarna doelbewust naar de uitgang is gelopen, zonder begeleiding, wat op zijn afdeling wel de bedoeling was. Hij liet zijn telefoon en portemonnee achter, had ook geen jas aan.

Volledig scherm
Zoektocht naar vermiste Frans Mistrate Haarhuis rondom Hoogeveen. © André Weima

Toen Frans’ vrouw hem ’s middags even belde om te horen hoe het met hem was kreeg ze van de verpleging te horen dat hij weg was. De familie werd gealarmeerd, er werd overlegd met de instelling. De politie achtte de vermissing niet urgent en wilde dus geen Burgernetbericht plaatsen. Daarop besloot de familie ’s avonds zelf via Facebook een opsporingsbericht te plaatsen. Guus: “Het was echt hartverwarmend hoe daarop werd gereageerd. Er kwamen direct vrienden die overal gingen zoeken.”

Veilige plek

Dat veel mensen de familie een warm hart toedragen bleek de volgende dag, toen maar liefst 80 vrijwilligers zich meldden om te zoeken in de omgeving van de instelling. En ook de dagen erna was de hulp, ondanks de feestdagen, overweldigend. Speurhondenteams, vrienden van vroeger, de oude noabers uit Zenderen: iedereen zocht mee. Guus: “We hadden vroeger een boerderij tussen Zenderen en Almelo, daar is mijn vader ook geboren. Dus ook daar in de buurt is een zoektocht opgezet. Alle schuren en boerderijen zijn nagekeken. We hebben geen aanwijzingen dat hij daar zou zijn, maar mijn vader heeft paniekaanvallen. Misschien heeft hij gezocht naar een plek uit zijn jeugd waar hij zich veilig voelde.”

Sinds 1995 woonde de familie in Drente, waar Frans vanaf 2001 werkte als taxichauffeur bij Connexxion. Ook zijn oud-collega’s, die de hele provincie dagelijks doorkruisen, keken de afgelopen week overal naar hem uit. Zonder resultaat. Er is inmiddels gedregd op diverse plaatsen in de omgeving van Hoogeveen, de politie heeft met drones en speurhonden hele stukken heide uitgekamd. Maar Frans is nog altijd spoorloos.

Onzekerheid

Guus: “In het begin denk je nog aan allerlei scenario’s dat hij verward is, of dat hij stiekem een ander leven heeft. Maar nu we echt geen spoor van hem kunnen terugvinden… We hopen zo dat iemand hem vindt. Want deze onzekerheid, daar kun je niet mee leven.”

Volledig scherm
Zoektocht naar vermiste Frans Mistrate Haarhuis rondom Hoogeveen. © André Weima

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.