Volledig scherm
Dit A4-tje hangt op de deur van sporthal Hasseler Es. © Bert Janssen

Flinke stijging legionellagevallen in Hengelo na lange hete zomer

HENGELO De gemeente Hengelo heeft dit jaar op liefst 16 plekken de legionellabacterie aangetroffen. Het langdurig warme weer is daar waarschijnlijk de oorzaak van. De douches van sporthal Hasseler Es blijven voorlopig buiten gebruik, totdat het sein op veilig staat.  

De besmetting in de Hasseler Es kwam begin deze week aan het licht bij een routinecheck op legionella die de gemeente jaarlijks uitvoert. „We doen dit zowel in alle gemeentelijke gebouwen met douches als bij sportverenigingen die een gebouw met dergelijke voorziening in eigen bezit hebben”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Checks

De checks worden vooral in de zomerperiode gedaan, als er minder wordt gesport door verenigingen en het warme weer een grotere kans op legionellabesmetting met zich meebrengt. Een dergelijke vondst zorgt in die periode ook nauwelijks voor overlast, omdat de douches dan vaak toch niet worden gebruikt. 

Extreme warmte

Normaal wordt in Hengelo jaarlijks op zo’n tien plekken de bacterie ook daadwerkelijk aangetroffen, dit jaar liefst 16 keer. In de helft van die gevallen ging het om accommodaties van de gemeente zelf. De extreme warmte heeft waarschijnlijk de stijging veroorzaakt, denkt de gemeente.

Donderdag zijn de met de legionellabacterie besmette leidingen van de sporthal doorgespoeld, het wachten is op een nieuwe kweek die aangeeft of de leidingen schoon zijn. De gebruikers van de hal in de Hasseler Es kunnen daar wel sporten, maar voorlopig nog geen gebruik maken van de douches.

Veteranenziekte

De legionellabacterie kan de dodelijke veteranenziekte veroorzaken. In de Hasseler Es blijkt het volgens de gemeente niet om de meest gevaarlijke variant  te gaan.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.