Geen geld? Dan ook geen beeldende kunst in Hengelo

VideoHENGELO - ‘De KUNST op zwART’, zo heet de protestactie van Hengelose beeldende kunstenaars die maandag is begonnen. Uit protest tegen de sluiting van kunstgalerie HeARTGallery en het ‘ontbreken van beleid voor beeldende kunst’ in Hengelo, dekken deze week meerdere kunstenaars beelden in de openbare ruimte af.

De kunstenaars geven met hun actie gehoor aan de oproep van hun collega Guusje Beverdam, die dit weekeinde al haar beeld ’t Wiefie afdekte. Uit solidariteit hebben inmiddels ook enkele particulieren een kunstwerk in hun voortuin bedekt. Met de actie willen de inwoners laten zien, hoe de stad verschraalt als de gemeente te weinig aandacht en geld voor beeldende kunst heeft. 

Legaal

Vakbroeders Ben Schildkamp, Huub Mikx en  Pier van Dijk hebben maandagochtend enkele beelden aan de Wemenstraat afgedekt. Legaal, ,,want het is mijn eigen werk, dat ik heb uitgeleend”, aldus Schildkamp over zijn stalen silhouetten. ,,Het is diepdroevig dat we straks niet eens meer een galerie voor beeldende kunst hebben", zegt Mikx.

1Twente sprak Pier van Dijk op de radio. Beluister het fragment hieronder. 

Vervolgens hebben Mikx en Van Dijk aan de Beursstraat het werk ‘Driedelig Denkbeeld’ in zwart landbouwzeil gepakt. De bedekking van de goudkleurige wenteltrap gebeurde opnieuw volstrekt legaal, aldus Van Dijk. De trap staat op het terrein Suwijn Notarissen en is met toestemming ingepakt. 

Amuse

Beetje braaf allemaal? ,,Dit is nog maar een voorproefje, een amuse”, zegt Van Dijk, ,,er moet eindelijk echt iets veranderen.  Het gaat niet alleen om HeARTGallery, ook de ruimte voor kunstenaars in de Bataafse Kamp sluit dit jaar.” In het manifest ‘Kort & Krachtig’ vraagt het collectief 074 PK ‘minimaal 420.000 euro per jaar’ voor de professionele beeldende kunst.

Een woordvoerder van de gemeente vindt dat iedereen van gemeentelijke kunst moet afblijven. ,,We snappen wel het punt dat kunstenaars hiermee willen maken. Maar als het om ons eigendom gaat, dan is het ook de eigen verantwoordelijkheid de troep binnen één of twee dagen zelf weer op te ruimen.” 

Ben Schildkamp (links), Pier van Dijk en Huub Mikx (rechts) dekken aan de Wemenstraat een kunstwerk van eerstgenoemde af.
Volledig scherm
Ben Schildkamp (links), Pier van Dijk en Huub Mikx (rechts) dekken aan de Wemenstraat een kunstwerk van eerstgenoemde af. © Annina Romita

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.