Volledig scherm
Hart van Zuid, met op de voorgrond poptempel Metropool, VDL en daar achter het ROC van Twente © Carlo ter Ellen DTCT

Hengelo kan nu sneller bouwen in Hart van Zuid

HENGELO - Hengelo krijgt de komende jaren meer ruimte voor woningbouw in de binnenstad en het gebied Hart van Zuid.  De stad is na Zwolle en Enschede de derde Overijsselse gemeente die niet meer met een maximum aantal woningen per jaar groeit, maar voor elk woningbouwplan het provinciebestuur op inhoud moet overtuigen. Daarmee kan met name in het gebied Hart van Zuid sneller worden gebouwd. 

Dat hebben de provincie en de gemeente Hengelo donderdagmiddag bekendgemaakt. Hengelo heeft sinds begin dit jaar een stevige lobby gevoerd om tot 2030 bovenop de toegestane 220 zo’n 50 woningen extra per jaar te mogen bouwen om de krapte op de lokale woningmarkt te verkleinen. Die is groot, zo bleek donderdag ook uit de kwartaalcijfers van de NVM woningmakelaars. Het aanbod aan (koop)woningen neemt nog steeds af en de prijzen stijgen.

De provincie bepaalt hoeveel woningen jaarlijks in welke gemeenten mogen worden gebouwd en moet daarmee een onevenwichtige  en ongebreidelde groei van dorpen en steden voorkomen, met leegstand op termijn als wrange vrucht. Gedeputeerde Staten van Overijssel waren tot voor kort nog niet overtuigd van de noodzaak van de groeiaantallen die Hengelo vroeg.  

Aantallen

In het nieuwe akkoord worden geen getallen meer genoemd. Voortaan kijken de gemeente en het provinciebestuur aan welk soort bouwplan op welke plek behoefte is, zodat niet voor leegstand op termijn wordt gebouwd. De gemeenten Zwolle en Enschede werken al zo, nadat ze volgens de provincie ‘een hele goede visie’ op hun bouwbeleid hebben neergelegd. 

'Wel en niet losgelaten’

Daarmee is het huidige bouwplafond van 220 woningen per jaar voor de gehele gemeente Hengelo ‘wel en niet losgelaten', aldus een woordvoerder van de provincie: ,,De ene keer zal er dus meer gebouwd kunnen worden dan dat aantal, een andere keer minder.”  

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.