Volledig scherm
Rechtbank Almelo © Tubantia

Hengeloër (30) die broer met mes in het hoofd stak naar Pieter Baan Centrum

HENGELO - Maikel Y. (30) uit Hengelo heeft zijn broer met een mes in het hoofd gestoken. Nu moet hij naar het Pieter Baan Centrum, beslisten drie rechters deze donderdag. “Tbs is gevaarlijk’’, vindt de verdachte.

De Hengeloër stak zijn broer, in een familievete, met een mes in een oor, in de kaak, in het hoofd en het gezicht. Dat staat op de dagvaarding in zijn strafzaak. Maikel Y. maakte zich schuldig aan een poging tot doodslag, meent officier van justitie Sandra Leusink.

Hij zit sinds de uithalen, op 5 oktober 2019, vast. Zijn broer overleefde de aanval. Het slachtoffer en hun moeder hebben Maikel ‘ziek’ genoemd. Hij is gebrouilleerd met zijn familie.

Veel stress in het hoofd

Bij de politie was Maikel agressief en dreigend. Nu slikt hij medicijnen, zei hij donderdag in de eerste strafzitting. “Er is wel veel stress op mijn hoofd.”

Hij werkte niet mee aan onderzoek door een psycholoog en psychiater. De gedragsdeskundigen wijzen op een psychotische kwetsbaarheid en vermoeden een ziekelijke stoornis. Hun advies aan de procespartijen: laat Y. zeven weken observeren in het Pieter Baan Centrum.

‘Tbs is gevaarlijk’

De verdachte is huiverig voor een verblijf in die observatiekliniek van justitie. Hij vreest het advies om hem tbs op te leggen. “Tbs is gevaarlijk. Dat kunnen ze steeds verlengen” hebben mede-gedetineerden in De Karelskamp hem verteld. Als vrij man zat hij aan de drugs. Maar ‘binnen’, in het Twentse Huis van Bewaring, zegt hij niet te gebruiken.

Y. werkt niet mee aan observatie, aldus zijn advocaat Engels. “Hij wil weer werken bij een neef in de horeca en vader zijn voor zijn zoontje. Hij wil geen contact meer met zijn familie.”

Toerekeningsvatbaar of niet?

Aanklaagster Leusink pleit voor opname, ook om zicht te krijgen op de toerekeningsvatbaarheid. Uitgezocht moet worden of Maikel Y. (volledig) verantwoordelijk is voor de messteken. Door een wachtlijst is er pas over een maand of vier plek in het PBC.

Rechtbankpresidente Esther Bos en haar collega’s beslissen dat Maikel Y. naar de kliniek in Utrecht moet, conform het advies van beide deskundigen. De volgende zitting is medio april. Dat zal een pro formazitting betreffen. 

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.