Volledig scherm
Rechtbank Almelo. © Tubantia.

Hengeloër in de bijstand
‘vist’ naar extra inkomen

ALMELO/HENGELO Stanley de J. (52) uit Hengelo moet voor straf werken, eist justitie. Hij zat in de bijstand en verdiende bij met levendbarende karpers. Zwart. Schade voor de gemeente: ruim 71.000 euro.

Bert Janssen

Hij pakt de zaken professioneel aan. Stanley de J. heeft eigen bedrijfskleding en laat visitekaartjes drukken. In twee kamers van zijn woning staan aquaria. Hij kweekt vissen en verkoopt ze. Hij brengt drie websites in de lucht. Ook via Facebook biedt hij eigen vis aan, waaronder levendbarende karpers.

Stanley noemt zich aquaristic consultant. De Hengeloër staat op beurzen tot over de grens. Maar hij zit vanaf november 2011 in de bijstand en ‘vist’ naar extra inkomsten. Die geeft hij niet op. Hij tilt de gemeente zo voor dik 71.000 euro.

De sociale recherche komt in actie na een anonieme tip. Iemand heeft de speurders gewezen op De J.’s handel in (levende) vissen; hij zou vooral veel dieren verkopen aan Duitsers en Polen. Er wordt cash betaald.

Marktplaats

Stanley de J. blijkt op bijna vijftig beurzen te hebben gestaan, tot in België en Duitsland. Er worden 110 advertenties op Marktplaats achterhaald, in 101 ervan biedt hij vissen aan. Ook zou de alleenstaande Hengeloër zwart hebben gewerkt in een toko.

Het fraudebedrag, in bijna zeven jaar tijd, is becijferd op ruim 71 mille. Maar omdat De J. ziek is, biedt de gemeente een schikking aan. Hij moet 13.000 euro terugbetalen. ,,De gemeente wilde van de zaak af’’, aldus de officier van justitie. Sinds februari betaalt De J. 50 euro per maand.

Hobby

Volgens zijn advocate Timmermans is het ‘bewijsbare nadeel’ 11.000 euro en had het Openbaar Ministerie haar cliënt niet mogen vervolgen omdat het bedrag te laag is. Bovendien: ,,Het was zijn hobby, hij deed zich als consultant groter voor dan hij is’’, zegt zijn raadsvrouw.

Misbruik

Dat ziet de aanklager anders: hij eist 180 uur werkstraf en twee maanden voorwaardelijk. Hij spreekt van misbruik van sociale voorzieningen.  Hij vindt een gevangenisstraf niet gepast, omdat De J. ziek is en al terugbetaalt.

Het vonnis volgt op 16 december.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.