Hengelose burgemeester Schelberg: ‘Vrijheid is een kostbaar goed’

VideoHENGELO - In zijn nieuwjaarscolumn, maandagavond in Hengeloos Peil, citeerde burgemeester Sander Schelberg een postertekst van Loesje. 'Je mag alles zeggen wat je denkt, maar het mag ook iets aardigs zijn'. Hij riep Hengeloërs op dit jubileumjaar de vrijheid te vieren door eraan bij te dragen.

Schelberg verwees naar een recent bezoek aan het echtpaar Van Dalm, rond hun 70ste trouwdag. Het paar - hij 18 en zij 16 jaar - ontmoette elkaar onder een gelukkig gesternte in Nederlands-Indië. Schelberg: "Het geluk sloeg om met de gruwelijkheden in de jappenkampen. Zijn gezicht betrok."

Na de oorlog maakte Rudi van Dalm in Nederland furore als indo-rocker. Hij ontpopte zich tot de koning van de Pasar Malam, vertelde Schelberg. "De overgangen van gruwelen naar vrijheid waren bijzonder.''

Hij wees erop dat meerdere generaties niet weten wat onvrijheid is. "Sterker nog: vrijheid is als lucht, het is als water. Het is er gewoon." Maar dat pareerde hij direct. ,,Vrijheid is een kostbaar goed. Maar alles wat kostbaar is, is ook kwetsbaar.'' Hij vroeg zich af of bij de vrijheid van meningsuiting niet de plicht hoort om naar elkaar te luisteren.

Volledig scherm
Burgemeester Sander Schelberg sprak zijn nieuwjaarscolumn uit, in het discussieprogramma Hengeloos Peil in de Hengelose poptempel Metropool. © Cees Elzenga/hetoog.nl

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.