Volledig scherm
De eerste aflevering van Hengeloos Peil dit seizoen, op nieuwe plek: Poptempel Metropool. © Cees Elzenga/hetoog.nl

Kunst van profs en amateurs: Onder één dak in Hengelo of niet?

HENGELO Een eigen plek voor professionele beeldende kunst in Hengelo en een terugblik op de motie van wantrouwen die vorige week tegen wethouder Bas van Wakeren werd ingediend. Artistiek vuurwerk maandagavond in Hengeloos Peil.

Martin Ruesink

Het maandelijkse debatprogramma is dit seizoen op een nieuwe plek: Poptempel Metropool. Kan de aanstaande sluiting van de galeries HeARTGallery en 074PK nog worden voorkomen? Kunnen ze misschien samen met amateurkunst onder het nieuwe dak van Oyfo in Hazemeijer?

,,De discussie moet gaan over het feit dat er een podium moet zijn voor de professionele beeldende kunst, of wij dat nou zijn of een ander”, aldus Jan Noltes , voorzitter van HeARTGAllery, dat de deuren eind dit jaar sluit uit geldnood. Hij ging samen met beeldend kunstenares Guusje Beverdam in discussie met raadsleden Floor van Grouw en Marc ten Barge.

Van Grouw (SP): ,,Ik onderschrijf dat er meer aandacht zou moeten zijn voor de beeldende kunst. Maar hoe ziet zo’n podium er uit? Wat er nu aan subsidie in de galerie gaat en wat er allemaal aan vaste lasten uit gaat, staat naar mijn idee niet in verhouding tot elkaar.” 

Samen met Oyfo

Zijn collega Marc ten Barge (D66) ,,Er wordt 3,9 miljoen euro aan cultuur besteed in Hengelo. Wat ik heel graag zou zien, is dat er samenwerking ontstaat. Heartgallery en 074PK zeggen: wij willen onze eigen stek. Waarom niet samen met Oyfo?”

,,We bedienen een ander publiek, dat gedijt goed” , vond Noltes, ,,u Gaat me niet vertellen dat Oyfo gaat opleiden tot professionele beeldende kunst. De bal ligt nu bij de politiek, wij hebben het gesprek willen voeren en dat is niet gelukt.”

Is Oyfo dan geen uitgelezen kans? Beverdam: ,,Ik zie ons niet onder één dak zitten.” Ten Barge: ,,Waarom nou niet? Je hoeft niet alles door elkaar te husselen, maar je kunt elkaar wel versterken.”

Wantrouwen

Raadsleden Marie-José Luttikholt (PvdA) en Hanneke Steen (CDA) blikten in de seizoensopening terug op het proces dat voorafging aan het indienen (en vervolgens intrekken) van de motie van wantrouwen tegen wethouder Bas van Wakeren (Pro Hengelo).

Dat gebeurde omdat Van Wakeren de raad niet goed en tijdig zou hebben geïnformeerd over de tegenvallende kosten voor de Hijschkamer, waarop dit bouwplan voor De Markt werd afgeblazen. 

Steen: ,,We wilden heel graag leren van dingen die niet goed zijn gegaan en hoe het beter kan. Het ging ons er ook om waarom de raad niet is meegenomen in de complexe berekeningen.”

Luttikholt: ,,De stekker er uit trekken was best een verstandige keus. Maar de manier waarop, daar zijn we niet in meegenomen. Op 11 juni heeft de wethouder de cijfers te horen gekregen. Op 27 juni was er nog een debat en zijn wij als raad nog niet geïnformeerd.”

Spijt van de motie, het zwaarste wapen in de politiek? Luttikholt: ,,Nee, ik heb er geen spijt van. We hebben dit niet snel gedaan.” Steen:  ,,Of ik het in zo’n situatie weer zou doen, dan is mijn antwoord: Ja.”

Hengeloos Peil is een samenwerking van De Twentsche Courant Tubantia, Radio Hengelo TV, Metropool en Schouwburg Hengelo.  

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.