Kunstenaar boos om borsten in Hengelo: ‘Blijf van mijn bollen af’

HENGELO - Geintje, moet kunnen? Niet, vindt Bert Meinen uit Delden. Hij is teleurgesteld dat zijn Hengelose kunstwerk De Bollen van Bert donderdagavond is ingepakt als Abraham-verrassing. ,,Dit is het zoveelste signaal dat je geen respect voor kunst hoeft te hebben.”

Het kunstwerk wordt dit jaar toevallig ook 50, net als de buurtbewoner die in het zonnetje wordt gezet met de Abraham-verrassing. De Bollen van Bert, ook wel de Ballen van Bert genoemd, is al een halve eeuw een blikvanger in Hengelo.   

De bollen/ballen zijn donderdagavond ingepakt door de golfvrienden van een omwonende die 50 jaar is geworden. Omdat Abraham een echte borstenman zou zijn, werden vier keer twee bollen ingepakt als borsten in bh's, mét plastic bekertjes als tepels. 

Respect

Meinen vindt de inpakactie niet ludiek en ervaart het als het zoveelste voorbeeld van minachting voor kunst in de huidige tijd. „Dit is het zoveelste signaal dat je geen respect voor kunst hoeft te hebben. Iedereen denkt op dit moment dat je maar met kunst kunt doen wat je wil. Schandalig.”       

De gemeente Hengelo is eigenaar en beschouwt het inpakken van de bollen als ‘ludieke actie’  Het verwacht dat de versiering 'binnen afzienbare tijd’ wordt verwijderd. „We kunnen ons goed voorstellen, dat de maker dit niet waardeert.”  Ruud Fabels, een vriend van Abraham die mede de bollen heeft ingepakt, reageert op Facebook op de kunstnaar: “Beste Bert Meinen, wij hebben ons punt gemaakt. Dank voor het lenen van je ballen. Morgen zullen ze weer als vanouds stralen in het rood en blauw. Wat me wel van het hart moet, is dat vanuit de zorg om niemand te kwetsen, we het vaak nalaten om humor de ruimte te geven. Terwijl humor juist kan relativeren en verbinden. Trek deze grap dus niet door naar een maatschappelijke trend om kunst te misbruiken. Dan geef je ons echt te veel credits. Ik beloof je in ieder geval, ik blijf van je ballen af na morgen.”

Volledig scherm
HENGELO - Kunstenaar Bert Meinen ( 73 ) teleurgesteld dat zijn 50-jarig kunstwerk de Bollen van Bert is ingepakt met reuze-bh's als verjaardagsgeintje voor 50-jarige bewoner © Marieke Amelink
Volledig scherm
De ‘Ballen van Bert’:verwijderd. © FRANS NIKKELS

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.