Volledig scherm
Vrouwe Justitia. © Tubantia

Moeder uit Hengelo veroordeeld
om verstoppen van dochter (14)

HENGELO - Sandra ten V. (42) krijgt 20 uur voorwaardelijke werkstraf. De Hengelose ‘verstopte’ haar dochter (toen 14 jaar). Dat heeft de Almelose politierechter Bert Stoové deze dinsdag beslist.

Het meisje nam eind januari 2018 de benen uit een gesloten instelling in Zetten. De rechter had beslist dat ze daar behandeld moest worden. Ze was onder toezicht gesteld.

Verstopt onder wasgoed

Politie-agenten stonden op 2 februari 2018 bij haar moeder aan de deur in Hengelo. Sandra ontkende dat haar dochter thuis was. Maar toen de dienders rondkeken, bleek het weggelopen meisje zich te hebben verstopt onder een berg wasgoed.

Bijna twee jaar later stond de Hengelose terecht voor het onttrekken van haar kind aan het wettelijk gezag. ,,U zegde toe de instelling van het Leger des Heils op de hoogte te houden, maar deed dat niet’’, hield officier van justitie Hans van Term haar deze dinsdag voor.

Moederhart gevolgd

De Hengelose erkende dat ze fout zat. Ze volgde haar moederhart in plaats van de regels. Het gaat nu beter met haar dochter, vertelde ze. De ondertoezichtstelling is afgelopen. ,,Alleen de schoolgang is moeilijk.’’

Volgens haar advocaat Roy van der Wal zat de dochter destijds in de instelling tussen de loverboys, niet bepaald de ideale omgeving voor een 14-jarige. Hij meldde dat zijn cliënte meehielp aan het via internet verspreiden van een opsporingsfoto van haar dochter nadat ze was weglopen. Hij vroeg de rechter er rekening mee te houden dat de situatie ten goede is gekeerd.

Politierechter Bert Stoové wees er op dat hij niets over loverboys in het dossier tegenkwam. Hij vond een onvoorwaardelijke werkstraf van 20 uur, zoals de aanklager eiste, ‘twee jaar na dato’ te ver gaan. Hij legde een voorwaardelijke straf op.    

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.