Volledig scherm
CDA-fractievoorzitter Maureen Muller is van de lijst gehaald door de leden van haar eigen partij. © Emiel Muijderman

Muller door eigen leden van CDA-lijst Hengelo verwijderd

HENGELO - Met een stemverhouding van 39 voor en 18 tegen heeft de ledenvergadering van het CDA woensdagavond besloten Maureen van de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen te halen.

De extra vergadering was ingelast op verzoek van de commissarissen. De commissarissen zijn woest over een interview in deze krant met Muller waarin ze onder meer aangeeft dat het CDA door allerlei interne problemen 'het niet verdient om in het college te zitten'.

Muller was door de lijstadviescommissie tweede op de lijst gezet, achter lijsttrekker Marcel Elferink. Door ingrijpen van de commissarissen schoof ze een plaats naar achteren, naar plek drie. Daarover was ze zeer teleurgesteld en dat liet ze in duidelijke bewoordingen in het artikel in de krant merken.

'Kwaad daglicht'

De commissarissen stelden daarop: 'Het CDA wordt in een kwaad daglicht gesteld en ernstige schade berokkend', zo schreven ze in een brief aan de leden. 'De redenen waarom zij zich zo uitlaat zijn voor ons onbegrijpelijk. Maar een en ander houdt wel in dat we geen andere keuze hebben dan te besluiten haar alsnog van de kandidatenlijst te halen.'

Teleurgesteld

Na afloop gaf een zeer teleurgestelde Muller aan nu eerst even alles 'te laten bezinken.' Eerder stelde ze dat ze, als ze van de lijst zou worden verwijderd, met twee andere fractieleden het CDA zou verlaten. De fractie zou twee zetels overhouden en het college zou dan zijn meerderheid dan verliezen. Het CDA wordt al jaren gedomineerd door interne conflicten. Het wegsturen van Muller is een nieuw bewijs van de belabberde verhoudingen binnen de partij.

Namens de commissarissen zei woordvoerder Danny de Vries: 'Deze uitkomst voelt niet als een overwinning. Eigenlijk waardeloos zo'n bijeenkomst. Maar de commissarissen hebben een doel en dat is het CDA fit maken voor de toekomst. Dan staat partijbelang boven persoonlijk belang. De leden hebben dit zo besloten. Het is zoals het is."

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.