Niels (18) uit Delden wint goud met sushi van de slager

VideoDELDEN/HENGELO - Hij is nog maar anderhalf jaar bezig met de slagersopleiding, toch wint Niels Visschedijk (18) nu al goud. Zijn zelfbedachte ‘sushi van de slager’ gooide hoge ogen op de Slavakto, de landelijke slagersbeurs in Utrecht.

Het slagersvak is Niels met de paplepel ingegoten - zijn ouders runnen slagerij Jan Visschedijk aan de Kortestraat in Delden. „Ik ben daar begonnen in de schoonmaak, maar het vak maak je dan niet echt mee. Later hielp ik op zaterdagen een handje. Ik wist altijd al dat ik iets in de foodsector wilde doen, en daarom ben ik de slagersopleiding in Zwolle gaan doen.” Vader Jan vond dat zijn zoon ook moest kijken hoe andere slagers te werk gaan. Sinds 2017 is Niels daarom aan het werk bij Keurslager Pots in winkelcentrum Hasselo, in Hengelo. 

Met steeds meer plezier en succes leert Niels het vak langzaam kennen. Sinds deze week heeft de jonge slager in ieder geval al één titel op zak. Hij won ‘goud met ster’ op de internationale Slavakto. In de categorie ‘snacks’ presenteerde hij zijn sushi van de slager. Van dungesneden rundvlees, varkensvlees en verse groenten maakt hij rollen, die hij vervolgens in kleine porties snijd. De snack lijkt daarmee op sushi. „Hier in de slagerij in Hengelo verkochten we al zoiets in een wrap. Uiteindelijk heb ik daar een variant op gemaakt.” 

100 punten

Vorige week donderdag bracht hij samen met leermeester Thijs Pots zijn sushi naar het Utrechtse Houten, waar het product gekeurd werd door een jury. „Je kon in totaal honderd punten verdienen, ik scoorde ze allemaal.” Maandagochtend werd hij gebeld door de organisatie uitgenodigd voor de prijsuitreiking. Niels nam de beker mee naar huis en mag zich sinds deze week Nederlands jeugdkampioen noemen. De jury roemde hem om de keurige presentatie en uitstekende smaak. „Het had nog strakker gekund. Ik vind dat het altijd beter kan, maar natuurlijk ben ik heel trots.” 

In de toekomst wil Niels graag de slagerij van zijn ouders overnemen. „Ik wil het echte ambacht leren, maar ook creatieve specialiteiten zoals deze bedenken. Ik ga het straks echt op mijn eigen manier doen.” De grootste droom van Niels is catering toevoegen in de slagerij. „Uitleggen aan klanten en bij de mensen thuis komen, dat vind ik echt geweldig. Maar eerst wil ik alle kneepjes van het vak leren en een hele goede slager worden.”

Volledig scherm
Hengelo - Niels Visschedijk uit Delden heeft goud gewonnen op de internationale slavakto vakwedstrijden. Hij werkt bij Keurslager Pots in Hengelo en laat vanmiddag zijn winnende 'sushi van de slager' zien. © Annina Romita

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.