Volledig scherm
HENGELO - CDA-fractievoorzitter Maureen Muller © Emiel Muijderman

Overstap is optie voor Hengelose CDA-fractievoorzitter Maureen Muller

HENGELO - CDA-fractievoorzitter Maureen Muller  maakt deze raadsperiode niet af. Ze schermt met belangstelling van Democratisch Forum Hengelo (DFH).

Voor CDA-fractievoorzitter Maureen Muller is het een uitgemaakte zaak: nog vóór de gemeenteraadsverkiezingen in maart zal zij afscheid nemen van het CDA. Het moment waarop wordt mede bepaald door een eventuele overgang naar DFH, een nieuwe partij opgericht door William ter Beek die voor het eerst aan de verkiezingen deelneemt.

Fractiegenoot Jan Vis zal maandag een verklaring voorlezen in CDA-fractievergadering. Vrijwel zeker zal hij net als Maureen Muller op zeer korte termijn vertrekken uit de fractie en haar volgen bij een overstap naar DFH. Voor CDA'er Koert van 't Hof geldt mogelijk hetzelfde. 

Maureen Muller: „Het is een optie dat we overstappen naar Democratisch Forum Hengelo. Ik kan het goed vinden met William ter Beek. In de kerstvakantie hebben we al gesprekken gevoerd. Het lijkt me een uitdaging om mede vorm te geven aan de ontwikkeling van een nieuwe politieke partij.”

Geschrapt

Tijdens een extra algemene ledenvergadering van het CDA, op verzoek van de commissarissen Gerard ter Ellen en Paul Hoogendoorn, werd Maureen Muller woensdagavond van de kandidatenlijst voor de verkiezingen geschrapt. Dit naar aanleiding van een interview in deze krant waarin ze onder meer stelde dat het CDA, na alle geruzie en interne problemen van de afgelopen jaren, niet meer collegewaardig is. De commissarissen vonden dat 'schadelijk' voor het CDA.

Jan Vis: „Voorafgaand aan die bijeenkomst wordt je geluk gewenst door mensen die je graag de grond in trappen. Dat is een heel aparte ervaring.”

Kogel door de kerk 

Nu de kogel door de kerk is, beraadt Muller zich op haar volgende stap. „Ik maak deze raadsperiode zeker niet af bij het CDA. Vóór de verkiezingen ben ik daar weg. Maar ik bepaal zelf het moment waarop ik vertrek.”

Als zowel zij als Vis en Van 't Hof uit de fractie vertrekken, houdt het CDA nog maar twee zetels over en verliest het college van B en W zijn meerderheid in de raad. „Ik heb geen enkele reden meer om rekening te houden met de positie van het CDA”, aldus een vastbesloten Muller.

Wethouderskandidaat

Na haar dochter Lotte Zuidema, die zich deze week uit eigen beweging van de kandidatenlijst van het CDA liet schrappen, heeft ook Jessica ter Höfte besloten dat te doen. Ter Höfte, directeur van OCON, was in 2010 nog wethouderskandidaat voor het CDA. Muller voorspelt dat het CDA, dat ooit veertien zetels had in de raad, straks twee tot  vier zetels overhoudt.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.