Volledig scherm
Heino in Beckum, bij de honderdste editie van de Pinksterfeesten, met negen winnende acts van eerdere edities. © Lars Smook

Presentatoren winnen Beckums
Glorie tijdens jubileumeditie

André Scheffers

BECKUM - Alle podiumgein van 100 jaar Pinksterfeesten zit deze jubileumeditie verpakt in Beckums Glorie. ,,Misschien moeten we dit er maar inhouden.”

Ze wordt er emotioneel van als Cilia Scharenborg samen met haar collega-presentator Alfons Harink door alle deelnemers tot winnaar van de podiumact Beckums Glorie wordt uitgeroepen. ,,Ja, dat deed me wel iets.” ,,Een mooie blijk van waardering en zo gaat dat hier in Beckum. Het zijn de kleine dingen die het doen”, merkt Alfons Harink nog op. ,,Of de beker een mooi plekje krijgt? Nee, die gaat naar de echte winnaars. Het is overigens een oude beker die bij iemand thuis uit de kast is getrokken en van het stof is ontdaan. Maar dat horen ze later wel.” ‘Ze’ zijn René Veldhuis (52) en Eddi Pot (43). De twee Beckummers playbacken de tent plat met hun Proud Mary van Tina Turner. Dat ze winnen, interesseert ze eigenlijk niet. ,,Liever niet zelfs”, grapt Pot. ,,Moet je weer trakteren. Nee, het gaat om het meedoen. Jarenlang was er op maandagmiddag iets geks op het podium te beleven. De laatste jaren werd het rond dit tijdstip wat stilletjes in de tent tot het avondprogramma begon. En dit werkt gewoon. Want het was weer lekker vol in de tent, terwijl als ‘n gek in de drek ook nog aan de gang is.”

De act van het duo deed denken aan de tijden van Ggein Playbackshow. Het was ooit een nieuwigheid zoals ze in Beckum door de jaren heen steeds iets nieuws verzonnen voor dit programmaonderdeel. ,,De Q-factor als parodie op de X-factor is voorbij gekomen, Boer zöch Idool hebben we gahad en het Schlagerfestival waar Wim Morskieft vanmiddag met zijn Heino-act aan refereerde”, vertelt Pot, die als kind door die generatie werd aangestoken. ,,Toen Wim gek deed op het podium, stond ik daar als jochie naar te kijken.” Dat de jeugd zich weer laat gelden, blijkt uit de hilarische act ‘Ik heb een boot, een hele mooie splinternieuwe boot’ van de Jeugdraad Beckum. Vier meiden en drie jongens voeren een stuk op dat op oorverdovend applaus kan rekenen. Loes Bolks en Nadieh Tetttero blikken er met veel plezier op terug. ,,Het ging hartstikke goed”, vind Nadieh. ,,Maar René een Eddi zijn de terechte winnaars.” En die gaan volgend jaar zo weer het podium op. ,,Deze kneuterigheid zorgt voor een zekere verbondenheid en dat maakt zo’n middag tot een succes”, verzekert Veldhuis. ,,Kijk naar Oele, dat is de Beckumse kneuterigheid in het klein. Voor zulke feesten moeten we de schouders er samen onder zetten en dat stimuleer je met onderdelen in het programma waar plaatsgenoten en oud-plaatsgenoten samen iets van moeten maken.”

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.