Exterieur van de Raad van State.
Volledig scherm
Exterieur van de Raad van State. © ANP XTRA

Protest Hengeloër Arie Ottink tegen legaliseren tuinhuis in Tuindorp afgewezen

DEN HAAG/HENGELO - Hengeloër Arie Ottink is zonder succes naar de Raad van State gestapt tegen legalisering door de gemeente van een illegaal tuinhuis in de achtertuin van een woning aan de Beckumerstraat in Tuindorp.

Ottink woont zelf niet in Tuindorp maar hij verzette zich vorige maand namens zijn zoon bij de Raad van State tegen het bestemmingsplan Tuindorp ’t Lansink. Daarin heeft de gemeente aan achtertuinen van twee woningen aan de Beckumerstraat een woonbestemming gegeven. Daardoor kan er gebouwd worden wat eerst niet mocht. In een van de tuinen was al een tuinhuis neergezet. Dat is nu gelegaliseerd.

Schrappen

„Met dit bestemmingsplan kun je het hele beschermde dorpsgezicht voor Tuindorp net zo goed schrappen”, zei Ottink tijdens de zitting. 

Het steekt vader en zoon dat de gemeente bij twee woningen in die straat de oorspronkelijke verkeersbestemming van het achterste deel van de tuin heeft gewijzigd. Daardoor mogen nu ook achterin de tuin bijgebouwen geplaatst worden en schuttingen van twee meter. 

„Die mogen maar een meter hoog zijn maar de gemeente doet er niets aan”, zei Ottink.

Legalisering is ontoelaatbaar

Ottink vindt de legalisering ontoelaatbaar in het beschermde Tuindorp. Het Rijk wees de Hengelose wijk in 2003 aan als beschermd dorpsgezicht omdat het een van de weinige goed bewaarde tuindorpen in Nederland is.

De gemeente stelt dat deze twee woningen de laatste waren in de wijk waar in de achtertuinen nog geen bouwmogelijkheden waren. De Raad van State vindt het bestemmingsplan niet in strijd met het beschermde dorpsgezicht.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.