Volledig scherm
Sommige mensen moeten ver lopen voor een ondergrondse afvalcontainer. Dat mag niet van de wet. © Carlo ter Ellen DTCT

Rechtszaak afvalcontainers in Hengelo kan grote gevolgen hebben voor heel Nederland

DEN HAAG/HENGELO - Het geworstel van de gemeente Hengelo met de plaatsing van ondergrondse afvalcontainers (orac) kan ook voor andere gemeenten grote gevolgen hebben.

De Raad van State gaat over enkele weken uitspraak doen of de Hengelose containers niet te ver van woningen liggen. Die uitspraak zal voor heel Nederland gelden. „Het is niet de bedoeling dat burgers honderden meters moeten lopen naar een orac”, zegt de Raad van State. 

250 meter

Hengelo heeft een afstand genomen van gemiddeld 250 meter. Gemeenten hebben daar beleidsvrijheid in, zeggen woordvoerders van de gemeente Hengelo. Zij wijzen op het begrip ‘in de nabijheid’ dat in de Wet milieubeheer staat. Gemiddeld 250 meter voldoet daar aan. Maar daar zet de Raad van State dus vraagtekens bij.

Vlonderbrug

De Hengelose flatbewoonster Mieke Scheffer heeft de zaak aangekaart bij de Raad van State. Zij zegt dat zij vanuit haar flat met haar afvalzakken 267 meter moet lopen. „Niet over de stoep, maar over een grindpad en een houten vlonderbrug over een vijver waar het in de winter glad en ijskoud is’’, zegt zij. Volgens de gemeente is de afstand 205 meter. Hoe dan ook, de Raad van State zal bepalen welke afstand voldoet aan het criterium ’in de nabijheid’. 

Scheffers zaak werd vorig jaar al behandeld door een enkelvoudige kamer. De zaak werd verplaatst naar een meervoudige. De zitting was woensdag.

Andere containers

De zaak had nog grotere gevolgen kunnen hebben als de flatbewoonster ook had geklaagd over de afstand van glas- en textielcontainers. Die is voor haar en voor vele andere burgers ongeveer een kilometer. Ook voor deze afvalcontainers geldt het nabijheidsprincipe. Die mogen evenmin honderden meters ver weg staan van woningen. „De wet maakt geen verschil tussen soorten afvalcontainers’’, verduidelijkt de Raad van State. De Hengelose doorzag de impact en zei nadrukkelijk dat haar bezwaar geen betrekking heeft op het wegbrengen van glas en textiel. Daar doet de Raad van State vermoedelijk dan ook geen uitspraak over.

Discriminatie

Scheffer vindt wel dat de gemeente flatbewoners discrimineert ten opzichte van bewoners van grondgebonden woningen. „Die hebben verschillende containers terwijl wij, oudere flatbewoners, zelf al ons afval moeten wegbrengen. Tegen steeds hogere kosten’’. Over dit laatste had de Raad van State geen vragen. De uitspraak is over enkele weken.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.